Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz dolláros iPhone-t dobhat piacra az Apple

2012. november 29., csütörtök 13:41

Az Apple-nek két lehetősége van, hogy megőrizze vezető szerepét a mobilpiacon, az egyik a prémium termékek gyártása, ahogy azt tette eddig is. A másik, hogy felveszi a harcot az Androiddal és olcsó mobilt dob a piacra. Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője szerint pont ezt fogja tenni az Apple, és nincs is más választása.

Már hosszú ideje tudjuk, hogy India és Kína lesz a legfontosabb szereplő a mobilpiacon, hatalmas fejlődés előtt áll mindkét ország. Azonban itt a jövedelmek is alacsonyabbak, mint a fejlett országokban, emiatt a felhasználóknak nagyon fontos a termékek ára. Nem mindegy, hogy melyik platformnak sikerül megvetnie a lábát ezekben az országokban.

Az okostelefonok piaca nemcsak arról szól, hogy a felhasználó megveszi a mobilját és vége. Egész rendszerek épülnek köré, a gyártókon kívül fejlesztők ezrei is készítenek különböző alkalmazásokat. Ezért fontos, hogy mekkora egy platform piaci részesedése. A nagyobb rendszerekre sokkal több alkalmazás készül, a kicsik egyre jobban lemaradnak, szerepük marginálissá válik.

A kilencvenes évek elején a számítógépek piacán az Apple hasonlóan járt, a csúcskategóriás termékekre koncentrált és elvesztette a Microsofttal szembeni harcot, majdnem csődbe ment. A mobilpiacon messze nem ez a helyzet, az Apple pozíciói nagyon erősek.

Az okostelefonok piacán az Apple úttörő volt, de a többi szereplő is gyorsan kapcsolt, a Samsung az idén át is vette a vezetést androidos mobiljaival. Ha az Apple nem lép gyorsan, akkor elveszítheti befolyását – állítja Gene Munster. Emiatt gondolja azt, hogy az Apple hamarosan egy alsó kategóriás, olcsó iPhone-t dob piacra. Egy ilyen lépés csökkentheti ugyan a termékenkénti hasznot, de megerősíti pozícióját a piacon. Munster szerint az Apple 2014-ben fogja bemutatni 200 dollárba kerülő iPhone-ját.

Rovatok