Index Vakbarát Hírportál

A kultikus USS Enterprise-t siratja Amerika

2012. december 2., vasárnap 13:50 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok haditengerészete szombaton végérvényesen kivonta a szolgálatból a világ első atommeghajtású repülőgép-hordozóját, a USS Enterprise-t. A hajó 50 évet szolgált a tengereken, Kubától Líbiáig minden fegyveres konfliktusban bevetették, a Star Trek és a Top Gun miatt pedig a popkultúra része lett.

A USS Enterprise CVN-65 ötvenéves szolgálati idő után vonul szárazdokkba. Eredetileg csak 25 évet szánt volna neki az amerikai haditengerészet, de a későbbi felújítási és karbantartási munkáknak köszönhetően ennek dupláját tudta aktív hadihajóként a tengeren tölteni. Teljes leszerelése várhatóan éveket vesz majd igénybe, azt követően a jelenlegi elképzelések szerint múzeumnak rendezik be. A lépés azt is jelenti, hogy az amerikai anyahajóflotta 2015-ig csak tíz ilyen járművel rendelkezik. A tervek szerint három év múlva lép majd szolgálatba az Enterprise-t felváltó, sokkal korszerűbb USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó.

Ő maga volt egy hajóosztály

A USS Enterprise volt a nyolcadik amerikai hadihajó, amely ezt a nevet viselte, bár sokan csak Big E-ként emlegették, mert 342 méterével még mindig napjaink leghosszabb hadihajójának számít, és a tizenegyedik legnehezebb repülőgép-hordozó a tíz Nimitz osztályú hajó után. Az Enterprise a tekintélyes méretei miatt külön hajóosztályt képviselt, aminek ő volt az egyetlen tagja. 4600 fős legénység szolgált rajta, és képes volt egyszerre negyvenhárom F/A–18 Hornet vadászbombázót, hat S–3 Viking tengeralattjáró-vadászt, négy EA–6B Prowler elektronika-zavaró repülőt, négy E–2 Hawkeye légtérellenőrző repülőt és öt SH–60 Seahawk teherszállító helikoptert magával vinni.

Az 1958. február 4. és 1961. november 25. között megépített repülőgép-hordozó első bevetése Kuba vizein volt 1962-ben a rakétaválság idején, és azt követően a legutóbbi időkig szinte minden nagyobb katonai konfliktus rendezésébe bekapcsolódott. Részt vett többek között a vietnami háborúban és az 1991-es öbölháborúban is. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején haza kellett volna térnie a Perzsa-öbölből, ám a hajó kapitánya felsőbb parancs ellenére a térségben maradt, így a repülőgép-hordozó októberben a tálibok elleni támadásba is bekapcsolódhatott. 2003-ban pedig részt vett az Irak elleni Szabadság-hadműveletben is (bár ezekben a harcokban már a USS Abraham Lincolnnak jutott nagyobb szerep, nem véletlen, hogy Bush is ezen a hajón mondott beszédet). 2011-ben a Kadhafi-rezsim ellen is bevetették.

Utolsó napján a USS Enterprise-t ünnepélyesen elbúcsúztatták a norfolki haditengerészeti támaszponton. Megépítésének idején ez volt a világ legnagyobb hajója. Nukleáris hajtóműveinek köszönhetően üzemanyaggal való ellátása a hagyományos hajóknál kisebb gondot jelentett, azoknál több repülőgépet is tudott fogadni. A USS Enterprise sebességrekordokat is döntött.

A USS Enterprise hatása a szórakoztatóiparra

Az 50 év után leselejtezett repülőgép-hordozó rengeteg szálon kötődött az amerikai popkultúrához. Természetesen ez volt az a hadihajó, ami miatt a Star Trek atyja, Gene Roddenberry USS Enterprise NCC-1701-nek nevezte el az 1966-ban elstartoló sci-fi sorozat, a Star Trek jól ismert, palacsintasütő alakú csillaghajóját. Az 1986-os, idétlen időutazásos-bálnás jeleneteiről elhíresült Star Trek IV: A hazatérésben Kirk kapitányék a klingonoktól zsákmányolt űrbárkájukról életnagyságban is megcsodálhatták a történelemkönyveikből ismert, tengerjáró USS Enterprise-t.

Uhura és Csekov pedig fel is lopakodtak rá, hogy az onnan megszerzett hasadóanyagból frissítsék fel az űrhajójuk dilithium-kristályait. Ezt a jelenetet azonban már az USS Rangeren kellett felvennie a stábnak, mert a USS Enterprise épp küldetést teljesített a nyílt vízen.

A szintén 1986-ban mozikba kerülő Top Gun forgatásán viszont már tényleg a USS Enterprise-t használták. A korszak legnépszerűbb és legtöbbet kaszáló közönségfilmjében az Enterprise-ról szállt fel Maverick, Iceman, Merlin és a többi vagány pilóta, az addig szinte ismeretlen Tom Cruise pedig erről a hajóról repült be az A-listás sztárok közé. A hajóbelsőben játszódó jelenetek egy részéhez viszont végül Tony Scottnak is a USS Ranger folyosóit és kabinjait kellett használnia, mert az Enterprise-t kivezényelték a tengerre.

Rovatok