Index Vakbarát Hírportál

Újabb szabadalmi háború jöhet

2012. december 3., hétfő 11:44

Az Apple egy új, az eszközök vezeték nélküli töltését lehetővé tevő technikát szabadalmaztatna. A cég azt állítja, hogy a mágnesrezonancia elvén működő eljárás vadonatúj, és bárki másnál magasabb színvonalon tudnák előállítani. A 20120303980-es számú szabadalom bemutatja, hogy miként lehet egy eszköz akkumulátorát akár méteres távolságból is tölteni, közvetlen hálózati kapcsolat nélkül.

A problémát csupán az jelenti, hogy maga az ötlet nem új. A nagy hatótávolságú töltés technikáját alkalmazó szövetség, az Alliance For Wireless Power (AWP) – aminek a Qualcomm és az Apple legnagyobb riválisa, a Samsung is részese – szintén úgy véli, a vezeték nélküli töltés lehetősége vonzó a vásárlóknak. Ezt bizonyítja, hogy a versenytársként működő Consortium for Wireless Power (CWP) szintén szabványosította a saját technikáját.

Az Apple 2010 novemberében jegyeztette be a szabadalmat, mielőtt az AWP és a CWP megalakultak volna, de két évvel korábban egy technológiai vállalat, a Wipower már bejegyeztette a vezeték nélküli töltés koncepcióját. A Wipower később a Qualcomm tulajdonába került, a szabadalmai pedig az AWP sztenderdjévé váltak, néhány, a Samsungtól származó fejlesztéssel egyetemben.

A CWP technikája mögött álló szabadalmak eközben eladóvá váltak. Az Alticor, aki csupán azért fejlesztette a technikát, hogy a leányvállalata, az Amway vezeték nélküli vízszűrőket irányíthasson vele, ajánlatokat vár az Ecoupled-ért; ez a vállalat birtokolja a védett szabadalmakat. Függetlenül attól, hogy ezeket ki szerzi meg, úgy tűnik, nagy esély van rá, hogy egy újabb szabadalmi háború törjön ki.

Rovatok