Index Vakbarát Hírportál

Vírus terjed a Tumblren

2012. december 3., hétfő 18:02

A Tumblr mikroblogszolgáltató sokáig a túl mainstreammé vált Twittert elhagyó internetes hipszterek otthona volt, aztán az online mémek egyik fő inkubátora lett, végül addig nőtt a népszerűsége, hogy a világ 50 leglátogatottabb oldala közé (sőt, Amerikában top20-as) emelkedett a maga havi 170 millió látogatójával. És most megtalálták maguknak a hekkerek is, az oldal történetének első komoly vírustámadása zajlott le hétfőn.

A vírus több mint 8000 Tumbrl-csatornát érintett, köztük olyan népszerűeket is, mint az USA Today, a The Verge vagy az Entertainment Weekly hivatalos mikroblogjai. A fertőzött oldalakon egy üzenet jelent meg a GNAA (Gay Nigger Association of America, a 2000-es évek eleje óta létező hekker-troll kollektíva) nevével, ami keresetlen szavakkal az "internet történetének járványszerűen terjedő, legértéktelenebb szarsága" ellen kampányol, bár azt konkrétan nem említi, hogy ez mi is lenne (a Gizmodo szerint a My Little Ponies rajzfilmsorozat). A fertőzött mikroblogok tulajdonosait pedig azzal fenyegeti meg, hogy aki törli az üzenetet, annak bosszúból törlik a blogját.

A Tumblr hivatalos közleménye szerint most is dolgozik a vírus kipucolásán a rendszeréből, illetve a biztonsági rés befoltozásán, ahol az bvejutott, addig is sürgős jelszócserét ajánl a felhasználóknak, és azt, hogy a biztonság kedvéért jelentkezzenek ki a szolgáltatásból egy időre.

Rovatok