Index Vakbarát Hírportál

Könnyen átalakuló robotot készítettek

2012. december 4., kedd 17:47

A Massachusetts Institute of Technology kutatói kifejlesztettek egy apró, motorizált robotot, ami képes gyorsan és könnyedén megváltoztatni alakját. A robot centiméter hosszú modulokból áll, amelyeket az MIT által kifejlesztett speciális motor köt össze. A fejlesztés eredménye egy olyan elektromágneses motor, amely áram nélkül is megtartja aktuális pozícióját, tehát elektromosság nélkül is megmarad a robot éppen aktuális alakja.

A kutatást az amerikai hadsereg kutatás-fejlesztési ügynöksége, a DARPA szponzorálta és inspirálta: tavaly olyan háromdimenziós objektum kifejlesztésére írtak ki pályázatot, ami könnyen rendeződik különböző alapokba. Az MIT kutatói a természetből merítették koncepciójukat: a fehérjék nagyon különböző szerves formákba képesek rendeződni.

Neil Gershenfeld, a kutatás vezetője elmondta, hogy az általuk milimoteinnek elnevezett egységek (a fehérje – protein – és a motor szó összevonásából) különböző méretűek lehetnek. Céljuk az volt, hogy ezeket másolva olcsó, könnyen átalakuló de erős robotokat hozzanak létre. Kutatásuk iránt már több cég is érdeklődik.

Rovatok