Index Vakbarát Hírportál

McAfeet egy fotó buktathatja le

2012. december 4., kedd 10:24

A szökésben lévő milliomos John McAfee egy fotó miatt bukhat le, az amerikai Vice magazin ugyanis közölt egy fényképet, amelyből a metaadaatok alapján kiderült, hol készült. A Vice online magazin két újságírója az elmúlt négy napban követte McAfee minden lépését, dokumentálni szeretnék, hogyan telnek egy szökött milliomos napjai.

A feltöltött képet Rocco Castoro főszerkesztőhelyettes készítette iPhone 4 mobiljával. A probléma ott kezdődött, hogy a fényképen rajta voltak a GPS-koordináták, ez alapján meg tudták határozni, hogy Guatemalában készült a kép, a Dulce folyó partján, a Ranchon Mary étterem mellett egy medencénél.


View Larger Map

A róla elnevezett vírusirtó révén ismertté vált McAfee korábbi posztjában arról írt, hogy elhagyta Belizét barátnője és a két újságíró társaságában, így a Guatemalai helyszín igaz is lehet. A poszt válasz volt azokra a hétvégi hírekre, hogy a hatóságoknak sikerült elkapni a milliomost.

A hatóságok szomszédja meggyilkolása ügyében szeretnék kihallgatni McAfee-t, a milliomos azonban nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal, ezért megváltoztatta külsejét és bujkálni kezdett.

A legtöbb okostelefon automatikusan hozzárendeli a fényképekhez a GPS koordinátákat, de ezt a funkciót ki lehet kapcsolni. McAfee később azt állította, hogy meghamisították a fénykép adatait, így a guatemalai helyszín nem valódi. Közben a Vice levette az eredeti fotót és egy másikat töltött fel, most már GPS adatok nélkül.

Rovatok