no

Index Vakbarát Hírportál

Könnyen törik a nyomtatott lőfegyver

2012. december 5., szerda 17:41

A Wiki Weapon Project tagjai eltervezték, hogy egy 3D nyomtató felhasználásával elkészítenek egy lőfegyvert, amit korábbi tervrajzok alapján hoznának létre. A csoport tagjai végül egy AR-15-ös gépkarabélyt készítettek a nyomtatóval. A fegyvert alapos tesztelésnek vetették volna alá, de a gyenge anyagminőség miatt ez hamar kudarcba fulladt: az eszköz műanyag részei nem bírták a terhelést, és a fegyver hat lövés után szétesett. A teszteredmények tehát egyértelműen arra utalnak, hogy a fegyvertervezés- és nyomtatás további finomításra szorul.

A tervezők ezúttal csak a fegyver bizonyos részeit készítették 3D nyomtatóval, konkrétan a markolatot és a ravaszt. A projekt hivatalos blogja szerint a fegyver többi részét kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből állították össze. A csapat szerint a problémát az okozhatta, hogy a fegyver visszarúgását a műanyag elemek rosszul viselték. A menetek, amik az AR-15-ös tokját csatlakoztatták a markolathoz és a válltámaszhoz, jól viselték azt a terhelést, ami az O-gyűrűnek már sok volt.

Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a mostani fegyvertesztnél csupán az első, kísérleti modellt vizsgálták, így gyanítható, hogy a későbbi eszközök már erősebbek lesznek. Egy korábban gyártott, kevésbé erős fegyver, egy .22-es kaliberű pisztoly például sokkal strapabíróbbnak bizonyult, a tesztek során kétszáz lövést is leadtak vele. A Wiki Weapon Project közleménye szerint a boltokban fegyvergyártásra alkalmasabb nyomtatók is kaphatók, de a karácsonyi vakáció és a vizsgaidőszak egy időre felfüggesztheti a projekt folytatását – a csapat vezetője, Cody Wilson ugyanis jogi egyetemre jár.

Rovatok