Index Vakbarát Hírportál

Szivárog az üzemanyag a Dreamlinerből

2012. december 5., szerda 19:26

Az utolsó csavarig át kell vizsgálni a világ legmodernebb utasszállító repülőgépe, a Boeing 787 Dreamliner összes példányát, mert két japán légitársaságtól is olyan jelentések érkeztek, hogy a gépből szivárog az üzemanyag. A Nippon Airways és a Japan Airlines volt az első két légitársaság, ahol az utasszállító munkába állt tavaly ősszel, most a Japan Air a hat gépéből kettőnél, a Nippon a 16 darabos flottájánál jó néhánynál (konkrét számot nem említettek) észlelte a hibajelenséget. A szivárgás közvetlen oka minden esetben tömítések, csatlakozások gyengesége volt, semmilyen komolyabb vészhelyzet nem fakadt belőlük, de egy ilyen szivárgás potenciálisan a motorok teljesítményvesztéséhez vagy tűzhöz vezethet, esetleg ahhoz, hogy a gépnek nem marad elég üzemanyaga ahhoz, hogy biztonságosan elérjen a célpontjáig.

Az első amerikai légitársaság, ami Dreamlinereket állított munkába, a United volt november elején. A hét elején a cég New York és Houston között közlekedő járatának kényszerleszállást kellett végrehajtania egy eddig nem részletezett műszaki hiba miatt, most a vállalat annyit közölt, hogy a gond nem a japánok szivárgási problémája volt. A Boeing most az eddig legyártott 39 gépet egyenként ellenőrzi aprólékosan, hogy a szivárgás ne fordulhasson elő újra.

A Dreamlinert a világ legmodernebb, legcsendesebb és legalacsonyabb fogyasztású utasszállítójának tartják, főként a gép szerkezetét alkotó kompozit anyagok miatt. Darabja 200-240 millió dollárba kerül, és eddig 844-re kapott megrendelést a cég. Jelenleg két japán, egy etióp, egy indiai, egy chilei, egy katari és egy amerikai légitársaságnál repülnek Dreamlinerek, a következő megredelő a sorban, ami megkapja a maga 787-eseit, első európaiként a lengyel LOT Air lesz.

Rovatok