Index Vakbarát Hírportál

Őrült sebességre gyorsul az adatátvitel

2012. december 10., hétfő 14:25

Amikor keresést indítunk a Google oldalán, akkor a feladatot nem egyetlen csip végzi el; a keresőcég adatközpontjában számos adattároló szervernek fel kell pörögnie, hogy előkerüljön az összes hasznos link. Ma már nem is a memória vagy a processzor lassítja le leginkább ezt a folyamatot, hanem a különböző gépeket összekötő hálózat korlátozott kapacitása. Erre a problémára találtak ki az IBM kutatói egy forradalmian új megoldást.

A szerverek közötti adatkapcsolatot már most is gyors optikai hálózatok biztosítják, de számos drága és nagy méretű optikai eszközt kell összekötni ahhoz, hogy az elektromos jelet fénnyé alakítsák át. Az IBM új megoldása egy olyan csip, amelyben a szilíciumba integrálták az optikai összetevőket, tehát az elektromos-optikai konverzió már a lapkában megtörténik. Ennek köszönhetően olyan csipek kerülhetnek a szerverekbe, amelyek 25 gigabit per másodperces sebességgel tudják szállítani az adatokat.

Egy évtizednyi úttörő kutatómunka eredménye ez a fejlesztés - mondta John E. Kelly, az IBM Research igazgatója. Az áttörés pedig abból áll, hogy már nemcsak laboratóriumi körülmények közt tudják összerakni a különleges csipet, hanem készen állnak annak nagyüzemi gyártására is. Az is nagyon lényeges szempont, hogy az IBM hagyományos csipgyártó eszközökkel, olcsón tudja legyártani az optikai funkiókat is ellátó lapkákat.

Rovatok