Index Vakbarát Hírportál

Szuperwifit fejleszt az amerikai hadsereg

2012. december 17., hétfő 21:10

Az üvegszálas rendszerek sebességével vetekedő, szupergyors és biztonságos, vezeték nélküli hálózat létrehozására indított projektet a DARPA, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége. A cél a 100 gigabites sebesség, ami egy mai átlagos otthoni wifi-kapcsolat kapacitását ezerszeresen, az amerikai katonai drótnélküli hálózat, a CDL (Common Data Link) sebességét ötvenszeresen múlná felül. Fontos követelmény még a biztonság, hiszen ezen a csatornán többek között felderítő drónok irányítása, repülőgép-hordozók, vagy ellenséges területen titkos küldetéseket végrehajtó csapatok kommunikációja futna.

Az óriási sebességet szakértők szerint rádiófrekvenciás adatátvitellel, műholdas segítséggel lehet elérni. A legvalószínűbb a mikrohullámú frekvencián működő KU sáv használata (ebben a frekvenciaságban dolgozik például a NASA az ISS-sel való kapcsolattartás során), aminek előnye még, hogy kevésbé zavarja az eső és más légköri jelenségek. Laboratóriumi kísérletekben létrehoztak már 2500 gigabites vezeték nélküli kapcsolatot is, azonban az nagyon rövid hatótávolságú volt, mindössze egy méter távolságban volt vehető az adatfolyam. A Pentagon célja a 200 kilométeres hatótáv elérése, ami különösen kemény mérnöki kihívásnak ígérkezik.

Bár a DARPA kiemeli, hogy szigorúan katonai célú projektről van szó, ha sikerül a szuperwifit megépíteni, az alkalmazott megoldások és technológiai áttörések valószínűleg hamar elérnek majd a polgári felhasználás körébe is. Ez óriási sebességű mobilnetes kapcsolatokat tehetne lehetővé, ráadásul úgy, hogy néhány mobiltoronnyal óriási területeket lehetne lefedni.

Rovatok