Index Vakbarát Hírportál

Kínában épül a világ legnagyobb plázája

2012. december 18., kedd 11:50

A legközelebbi tengerparttól ezer kilométerre épül a világ legnagyobb épülettömbje, egy hatalmas hullám alakú komplexum, amelyhez mesterséges tengerpart, mediterrán falu és rengeteg szökőkút is tartozik. A száz méter magas és kétszázezer négyzetméter alapterületű (500*400 méteres) New Century Global Centre nevű plázában 1,7 millió négyzetméter hasznos terület lesz. A Pentagon, amely most még a világ legnagyobb irodaháza, csupán harmadennyi helyet nyújt a dolgozóknak.

A Global Center a két számjegyű gazdasági növekedés szimbóluma lesz Csengduban, Szecsuán tartomány fővárosában. A 14 millió lakosú város a metróhálózatát is jelentősen kibővíti, a mostani két metróvonal helyett 2020-ban már tíz vonalon közlekedhetnek majd az emberek. Egy új repülőteret is építenek, és a város célja egy új Szilícium-völgy létrehozása.

A plázában összesen 400 000 négyzetméteren terül el a bevásárlóközpont, ahol főleg csúcskategóriás és luxusmárkák üzletei lesznek. Az épület tervezői nagyon komolyan gondolták, hogy ócenparti hangulatot varázsolnak a kontinens közepére: a komplexumban felépítendő szállodáknak mind az ezer szobája az 5000 négyzetméteres mesterséges tenger felé néz majd.

A város sűrű szmogján alig hatol át a napfény, ezért egy speciális lámpával, mesterséges nappal kényeztetik majd a strandolókat. Emellett lesz mesterséges tengeri szél is, és egy 150 méter széles, 40 méter magas kijelző jeleníti meg óceán horizontját, vakító napkeltével és romantikus hangulatú naplementével.

Rovatok