Index Vakbarát Hírportál

A Kodak eladta szabadalmait

2012. december 20., csütörtök 15:52

A Kodak beleegyezett abba, hogy eladja a digitális képalkotással kapcsolatos szabadalmait. Egy tizenkét tagból álló konzorcium vette meg a szabadalmakat összesen 525 millió dollárért.

A konzorcium tagjai között a techvilág legnagyobb cégei szerepelnek, tagja az Apple, Research In Motion, Google, Samsung Electronics, Adobe Systems, HTC, Facebook, Fujifilm, Huawei, Amazon, Shutterfly, Microsoft. Az ilyen szövetség szokatlannak tűnhet, de nem példanélküli. Idén már alakult egy hasonló partnerség, az Apple, Microsoft, és a RIM vette meg 4,5 milliárd dollárért a becsődölt Nortel Networks több mint hatezer szabadalmát.

Eredetileg két különálló csoport próbálta megszerezni a Kodak szabdalmait: az Apple által vezetett tömörülésnek a Microsoft és az Intellectual Ventures volt a tagja, míg a Google a szabadalmakat gyűjtő RPX nevű céggel és ázsiai telefongyártókkal szövetkezett.

A Kodak év elején került csődeljárás alá, miután mint a hagyományos fotóvegyipari technológia mértékadó, piacvezető vállalata képtelennek bizonyult átállni a digitális fotótechnológiára. A Kodak a csődeljárásból nyomdaipari technológiai vállalatként kíván talpra állni.

Rovatok