Index Vakbarát Hírportál

Jönnek az egydolláros üzenetek Facebookra

2012. december 20., csütörtök 20:51

A Facebook felújította a közösségi oldalon belüli üzenetküldő szolgáltatását, és az emailrendszerét. Az új verziót egyelőre csak az amerikai felhasználók egy kis része tesztelheti, és kísérleti jelleggel belekerült a LinkedIn álláspiaci közösségi oldalon már bevált fizetős üzenetküldés lehetősége is. Az új üzenetküldővel olyanoknak is küldhetünk levelet, akiknek nincs Facebook-fiókjuk (ez a funkció a Facebook androidos alkalmazásában mutatkozott be először, december elején).

Megújul a levélszemetet szűrő rendszer is. Eddig beállíthattuk, kitől kaphatunk üzenetet (ismerősök, ismerősök ismerősei, mindenki), mostantól egy olyan megoldás veszi át ennek a helyét, ami aszerint rendezi mappákba az üzeneteinket, hogy azokat mennyire közeli ismerőstől kaptuk. A szűrés szigorúságát magunk hangolhatjuk. Az új rendszerben az olyan emberektől érkező üzenetek, akiket nem ismerünk, és nincs közös ismerősünk sem, automatikusan az "egyéb" feliratú fiókba kerülnek, ami nagyjából a levélszemétnek felel meg.

A Facebook most azzal kísérletezik, hogy egy dolláros összeg ellenében kiskaput nyithassunk ezen a szabályon, és a fizetősen feladott üzenetek kiemelt jelzéssel kerüljenek a címzett elé, ha van kapcsolata a feladóval, ha nincs. A LinkedInen már működik egy hasonló rendszer, és - éppen a fizetés miatt - nem vált a spammerek martalékául az oldalon az üzenetküldés. Márkanevekhez kötődő oldalak, vagy céges Facebook-profilok számára egyelőre elérhetetlen ez a szolgáltatás, csak magánszemélyek próbálhatják ki.

Rovatok