Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalták Steve Jobs yachtját

2012. december 21., péntek 22:37

A holland rendőrség bírósági végzés alapján lefoglalta az Apple legendás alapítója, a tavaly elhunyt Steve Jobs Venus nevű yachtját. A 100 millió euróból megépült, 80 méter hosszú hajót Jobs sosem tudta kipróbálni, a 2007-ben elkezdett munka csak akkor ért a finis közelébe, amikor Jobs hasnyálmirigyrákja már nagyon előrehaladott állapotban volt.

A hajót a híres francia belsőépítész, Philippe Starck tervei alapján készítették, és most miatta is foglalták le, azt állítja ugyanis, hogy a kialkudott 9 millió eurós honoráriumából csak 6 milliót kapott meg. Amíg az építész és a Jobs-család ügyvédei meg nem egyeznek, a yacht az amszterdami kikötőben marad elzárva. Az ügyet bonyolítja, hogy Starck ügyvédje szerint a kliense baráti viszonyban volt Jobsszal, így a hajótervezéssel kapcsolatban is általában szóval egyeztettek csak, és nem írtak részletes szerződést a munkáról.

Jobs életrajzírója, Walter Isaacson szerint az Apple-vezér utolsó éveiben valóságos megszállottja lett a hajónak, egyszer azt mondta, nem halhat meg úgy, hogy a feleségére egy félkész yachtot hagy. Ez a vágya végül nem teljesült, a Venust csak idén október végén bocsátották vízre. Jobs családja a hajó tervezésében és építésében részt vett összes munkásnak egy-egy egyedileg tervezett iPod Shuffle mp3-lejátszót ajándékozott köszönetképpen, amikor átadták a hajót. Hogy mi lesz a yacht további sorsa, mikor fog először kifutni a kikötőből, egyelőre nem tudni.

Rovatok