Index Vakbarát Hírportál

Krumplival tesztelte a Boeing a wifit

2012. december 27., csütörtök 13:56

Kilencven mázsa krumpli közreműködésével tesztelte az amerikai Boeing repülőgépgyár a drót nélküli internetes kapcsolatot repülés közben. A krumplik passzívan működtek közre, ők voltak az utasok.

A nagyobb légitársaságok már jó ideje szolgálnak utasaiknak sok járatukon netezési lehetőséggel, ám a kapcsolat akadozó. Hogy tökéletesítsék a szolgáltatást, a Boeing chicagói mérnökei próbarepüléseken igyekeztek felmérni a gyenge pontokat a gépeken.

Ehhez teltházas utastérre volt szükségük, csakhogy mégse kérhették seregnyi embertől, hogy napokon át ücsörögjenek moccanás nélkül, amíg méricskélnek. Ezért esett a krumplira a választás: a gumók magas nedvességtartalmuknál fogva az emberi testhez hasonlóan nyelik el és verik vissza a rádióhullámokat, így remek légi utasok lettek.

A burgonya amúgy versenyben nyerte el a kitüntető megbízatást, 14 más zöldséget és gyümölcsöt utasított maga mögé. A Boeing összesen 9 tonna krumplit vásárolt a netteszthez. A fáradozás révén elért  térerőjavulásnak köszönhetően már három Boeing-gépen jobb a wifijel: a 777-es, a 747-8-as és a 787-es repülőkön.

Rovatok