Index Vakbarát Hírportál

2013: erősödik a wifi, gyengül a pc

2013. január 2., szerda 23:48

Készítsük be a pattogatott kukoricát és a literes kólát: 2013 is izgalmas év lesz a technológia világában. Végignézhetjük cégek bukását, és a szemfényvesztő 3D tévék helyett a valódi tárgyakat nyomtató 3D printerek lesznek a menő eszközök. Megpróbáljuk megjósolni, mire számíthatunk a következő 12 hónapban a techvilágban.

Nem sikerül a pc felélesztése

Megjelent a Windows 8, az első bejelentések szerint gyorsan terjed, de 2013-ban nem pihenhet a Microsoft. A szoftvercégnek először is el kell magyaráznia a felhasználóknak, hogy a Windows RT teljesen más, mint a Windows 8. Utána arra kell magyarázatot adnia, hogy a Windows RT-s tabletek miért sokkal drágábbak az androidos vagy iOS-es alternatíváknál. Még a hardverrel is sok a gond, az össze-vissza hajtogatható és forgatható tabletek minősége a magas ár ellenére sem éri el az iPadét vagy a Nexusokét. Az Intel Atom processzor pedig gyenge, a Windows 8 élvezhető használatához kevés.

Arra számítunk, hogy a táblagépek piacán az Apple és a Google 2013-ban is megtartja jelentős előnyét, bármennyit is költ a Microsoft hirdetésekre. Az otthoni felhasználók legnagyobb részének egy vadonatúj táblagép sokkal több élményt és előnyt ad, mint egy helyhez kötött munkaállomás. A piackutató cégek jóslatai is ezt támasztják alá: az IDC szerint 2013-ban világszerte 170 millió tabletet adnak el, és ennek a 60 százaléka 8 hüvelykes vagy kisebb méretű lesz. A Microsoftnak pedig egyelőre nincs is ilyen ajánlata.

Visszatér a wifi

Magyarországon is elég nagy területen elérhető már a negyedik generációs (4G/LTE) mobilhálózat, és egyre több eszközünk tud az internetre csatlakozni. Az azonban nem tűnik túl jó ötletnek, hogy mindenben külön SIM-kártya legyen. A mobilnet túl drága, és szinte mindenhol van wifi. Ráadásul már menetre kész a wifi ötödik generációja, a 802.11ac szabvány, amely gigabites átviteli sebességet ígér. Ez 2013-ban már megtalálható lesz a laptopokban, valamint az otthoni és irodai használatra szánt routerekben is.

Utazás közben a mobilnetes wifi hotspot lenne az ideális megoldás, amivel egyszerre öt kütyünek adhatunk hozzáférést, de nagyon úgy tűnik, hogy az okos hálózati eszköz egy világméretű összeesküvés áldozata. A telefonok és tabletek akkuja simán kibír 8-11 óra folyamatos használatot, de egyik szolgáltató sem árul ezzel párba állítható mobil hotspotot. A legtöbb ilyen eszköz 3-5 óra alatt lemerül. Így könnyű fenntartani az érdeklődést a mobilnetes tabletek iránt, amiket persze többéves hűségszerződéssel sóznak rá az emberekre. Bízunk benne, hogy a Novatel Wireless 11 órán át működő hotspotja lesz az iránymutató 2013-ban, és egyetlen SIM-kártyával internetre köthetjük mindegyik eszközünket.

A 3D az új lézerprinter

Volt egy időszak, amikor a félmillió forintos profi lézernyomtatókat még a cégek is hitelből vették, de azért belátható időn belül megtérült a befektetésük. Most ugyanitt tartanak a 3D printerek, csak éppen a célközönség más – nem a vállalatvezető irodájában, hanem dizájnerboltokban bukkanak majd fel 2013 során.

A nyomtatók még nem tökéletesek, például növelni kell a felbontásukat, és kétségtelenül nagyobb szakértelmet igényel egy műanyag iPhone-tokot vagy egy halálfejes lámpakapcsolót kiprintelni, mint a Powerpoint fájlban átküldött cicás képeket A3-as papírra vetni. De éppen ezért kínál a 3D jó üzleti lehetőséget. Azon sem lepődnék meg, ha a Copy General néhány forgalmasabb boltjában már 2013-ban megjelenne a 3D-s nyomtatási lehetőség.

Hogy mi lesz a lézerprinterekkel? Olcsók, és már senkit sem érdekelnek. Ki a fene akar kinyomtatni több száz oldalt, amikor több százezer oldalnyi pdf elfér a táblagépen? Nem lenne meglepő, ha 2013-ban több nyomtatógyártó haláltusáját néznénk végig.

Kapcsolatteremtés egyetlen érintéssel

Sok ígérgetés és álmodozás után 2012-ben megdöbbentő mértékben nőtt az NFC-s eszközök száma; a 2010-es 2 millió darabról körülbelül 100 millióra. Ez olyan technológia, mint a bankkártyákban lévő PayPass – az NFC egyetlen érintéssel tud adatátviteli kapcsolatot teremteni két eszköz között.

Eredetileg az volt a terv, hogy a mobilok képesek lesznek bankkártyaként működni, de ezen a téren 2013-ban nem számítunk nagy előrelépésre, mert ehhez előbb több tízezer boltba kellene PayPass terminált telepíteni. Sokkal valószínűbb, hogy az NFC a bluetooth és a wifi kiegészítőjeként terjed el, és az eszközök biztonságos összekapcsolódását segíti majd.

Dolgoznak az adatok

A piackutatók nagy üzleti lehetőséget látnak az adatbázisokban. A világ kétmilliárd internetezője és a több mint egymilliárd használatban lévő okostelefon rengeteg adatot generál; egy korábbi becslés szerint 2013-ban az internet éves adatforgalma 667 exabájt lesz, ami felfoghatatlanul sok. A tárolt információknak vannak magasztosabb felhasználási céljai is, mint a bűncselekmények és járványok megelőzése, és vannak egyszerűbb problémák is, amiket nagyobb eséllyel oldanak meg már 2013-ban.

A fejlődés lakmuszpapírja talán a Google Now lehet, az Android 4.2-ben elérhető információs szolgáltatás, ami különböző adatbázisokat próbál összefésülni. Ha megadjuk otthoni és munkahelyi címünket, akkor a Google Now minden reggel – az aktuális közúti forgalmat is figyelembe véve – szól, hogy mikor kellene elindulnunk. De van még hová fejlődni, a szolgáltatás ahhoz még hülye, hogy ne akarjon munkába küldeni hétköznapra eső karácsonykor, vagy amikor az Android naptára szerint is szabadságon vagyunk.

Azt várom, hogy 2013-ban okosabban kötik össze a felhasználóval kapcsolatos információkat, és minden apró részletre odafigyelnek. Ha minden jól megy, akkor a Google és a Facebook azt is tudja majd, hogy milyen koncertre vagy kiállításra mennénk el szívesen. Az adatok bevitelének és lekérdezésének módszerét szintén egyszerűsíteni kell, amihez a hang-, kép- és szövegfelismerést érdemes javítani. Ebben gyors és forradalmi változásra számítunk, mert az Apple Siri sikere láttán sokan rákaptak a témára, és már tévét is vezérelhetünk hangutasításokkal.

Rákattanunk a felhőre

A hagyományos számítógépek népszerűsége nemcsak a tabletek és okostelefonok miatt csökken, hanem mert egyre több szolgáltatátást kapunk az interneten. Amihez korábban terabájtos merevlemez és erős processzor kellett, ahhoz ma már elég egy böngésző. Egyelőre kérdéses, hogy a zeneszolgáltatás piacára betörő Deezer hazánkban sikeres lesz-e, és ha igen, akkor jön-e a nyomában hasonlóan nagy kínálattal rendelkező online filmszolgáltatás.

Valóban okosak lesznek a tévék

Az Apple biztosan fel tudná rázni a tévék piacát, ha bemutatná a saját berendezéseit, és a piac már nagyon várja a kaliforniai cég következő nagy dobását. Persze az Apple nyomában ott lesz az Android is, hiszen a nagyobb gyártók évek óra kísérleteznek a Google TV platformmal.

Az okostévék menürendszere most bonyolult, túlzsúfolt és körülményesen használható, ezért egy olyan interfész jelentene áttörést, ami ami három méter távolságból, borozgatás közben, félálomban is könnyen használható. Persze a platformnak nagyon nyitottnak is kell lennie, mert a digitális bennszülöttek nem százféle tévécsatornát, hanem százféle appot és online szolgáltatást akarnak a tévéjükön futtatni. Ez nem tűnik olyan nagy kihívásnak, amit 2013-ban ne lehetne megvalósítani.

Bezárnak cégeket, eladnak részlegeket

2013-ban dől el a Nokia sorsa, ami attól függ, hogy mennyire lesz népszerű a Windows Phone 8 platform. Az előrejelzések szerint 2013-ban világszerte 700 millió okostelefon talál gazdára, amiből a Windows Phone-nak le kellene csípnie úgy százmilliót, hogy sok fejlesztő felfigyeljen rá. Az a platform, amire senki sem fejleszt, nem számíthat fényes jövőre. Persze a RIM még a finneknél is rosszabb helyzetben van, nagyon lassan érkezik a megmentőnek tartott Blackberry 10 platform. Egyáltalán nem biztos, hogy a kanadai mobilgyártó túléli 2013-at.

Ha a Windows 8 valóban nem pörög fel elég gyorsan, akkor sok pc-gyártó meggondolja majd, hogy érdemes-e folytatni a küzdelmet. Könnyen lehet, hogy néhány nagyobb cég lepasszolja majd a pc-s üzletágát, és inkább más tevékenységeire koncentrál.

Rovatok