Index Vakbarát Hírportál

A Windows 8 népszerűtlenebb a Vistánál

2013. január 2., szerda 10:48

A Net Applications felmérése szerint a Windows 8 sokkal kevésbé népszerű, mint a Windows Vista volt, amely még az elkötelezett közönség körében is népszerűtlennek bizonyult. A Net Applications 40 ezer weboldalon figyeli a felhasználók által használt operációs rendszerek típusait és verzióit.

A Windows 8-ra való áttérés a Vista adatai alá csúszott, a kiadástól számított azonos időponttal számolva. Az online statisztikák alapján a Windows 8 1,6 százalékon áll, ami kevesebb, mint a Vista két hónappal a kiadás után produkált 2,2 százalékos adata. Összecseng ezzel saját adatsorunk is: decemberben az Index olvasóinak mindössze 1,24 százaléka használta a Microsoft legújabb operációs rendszerét. Ezek persze nem reprezentatív számok, és Magyarországon a rankings.hu számai szerint a Windows 8 eladása jobban alakul, mint ahogy a Vistáé alakult megjelenésekor (1,15 százalék, illetve 0,7 százalék két hónappal a megjelenés után, ami azt is jelzi, milyen rosszul indult itthon a Vista Magyarországon).

Az adatok december 22-ig felvett mérésekből származnak, így év végére még javulhat kicsit a statisztika. Az eredmények megerősítik más cégek, például NPD group tapasztalatait is: méréseik alapján a Windows 8 október 26-i kiadását követő négy hétben 21 százalékkal kevesebb, az új operációs rendszerrel felszerelt pécét adtak el az USA-ban, mint 2011 azonos időszakában.

A Windows 8-ra való áttérés lelassulása rossz jel a Microsoftnak, hiába volt a Windows 7 népszerű. A New York Times szerint az operációs rendszer fogyasztói eladásai október végétől végétől december elejéig 13 százalékkal voltak kisebbek az előző évinél.

Rovatok