Index Vakbarát Hírportál

Traktorgyártó cégen gazdagszik Bill Gates

2013. január 3., csütörtök 16:08

Azután, hogy túladott 28 milliárd dolláron, Bill Gates többé nem a harmadik leggazdagabb ember a Földön. Hanem a második – adta hírül a Business Insider.

Hatalmas jótékonysági tevékenysége ellenére a Microsoft társalapítója egyre gazdagabb. Gates 2012-ben 7 milliárd dollárt költött, így a Bloomberg Milliárdos indexe szerint vagyona összesen 63,4 milliárd lett. Az üzletember és feleségének alapítványa, a Bill and Melinda Gates Foundation 36,2 milliárdos támogatással dolgozik, amelynek nagy részét Gateséktől kapja.

Bevétele azonban gyorsabban növekszik, mint ahogy költeni tud. Ezen segített, hogy 2012-ben két százalékkal nőtt a Microsoft részvényeinek ára. Viszont lassanként eladja részesedését: mára már kevesebb mint húsz százalék van a tulajdonában. Bevételeinek egy része a titokzatos Cascade Investment nevű befektetőcégből származik.

Az amerikai Értékpapír-felügyelethez beadott dokumentumokból kiderül, hogy Gates olyan cégekből birtokol részvényeket, mint a traktorgyártó  Deere & Co, vagy a szemétfeldolgozó Republic Services, de részesedik a Coca-Colából és az autókereskedő Auto Nationből is.

Rovatok