Index Vakbarát Hírportál

Zuckerberg a legadakozóbb a Szilícium-völgyben

2013. január 3., csütörtök 20:26

A Wall Street Journal összesítése szerint 2012-ben a Szilícium-völgy számítástechnikából és internetből lett milliárdosai közül a Facebook-alapító Mark Zuckerberg adakozott a legtöbbet jótékony célra. A 28 éves milliárdos 18 millió Facebook-részvényt ajánlott fel a Silicon Valley Community Foundation alapítványnak karácsony előtt, ami 498,8 millió dollárnak felel meg. A szervezet oktatási és egészségügyi projekteket támogat. Zuckerberg az utóbbi években kezdett el komolyabban jótékonykodni, egy 100 milliós adománnyal kezdte 2010-ben egy New Jersey-i iskolafejlesztési alapítványnak. 2013-tól egyébként évi egy dollárra csökkentette a saját Facebook-vezérigazgatói fizetését, mondván, a tízmilliárd dollár körüli vagyona mellé nincs szüksége fizetésre.

A jótékonysági toplista második helyére Pierre Omidyar, az Ebay francia-iráni származású alapítója jött be, ő a saját Omidyan Network nevű alapítványán keresztül adakozott el különféle szervezeteknek 441 millió dollárt (pontosabban ilyen értékű Ebay-részvényt). A listán a Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin következik 223, illetve 185 millió dolláros adományokkal, majd egy nagyságrendnyi lemaradásban a többi techmodul: Larry Ellison Oracle-vezér 45 millióval, Kavitark Ram Shiram, a Google igazgatótanácsának egyik tagja 25 millióval, és Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatója 10 milliós adománnyal.

A top10-es listáról látványosan hiányoznak az Apple vezetői, pedig a cég tavaly a világ legértékesebb vállalata lett, rekordnyereséget termelt, és a készpénztartaléka elérte a 120 milliárd dollárt. Szintén nem szerepel a listán Bill Gates, aki ettől függetlenül a világ legjelentősebb filantrópjának számít: a feleségével és Warren Buffett befektetési mágnással közösen futtatott alapítványuk 36 milliárd dolláros vagyonnal gazdálkodik, és óriási erőket fordít többek között a malária és az AIDS gyógyításának kutatására.

Rovatok