Index Vakbarát Hírportál

A kezünkben tartottuk a jövőt

2013. január 6., vasárnap 21:32

Az Asus Padfone 2 egy tabletkeretbe csúsztatható csúcsmobil, előremutató megoldásokkal. Lehet, hogy hamarosan zsebre vágható számítógépekkel dolgozunk majd, de most még sokat kell fizetni a készülékért.

Képzeljük el, hogy van egy mobilunk, és ez a mobil egyben a számítógépünk is. De nem úgy, hogy egy mini kijelzőn próbálunk dolgozni, teljes értékű számítógépről beszélünk. Képzeljük el, hogy lesz egy monitorunk otthon, és egy monitorunk a munkahelyünkön, vagy bárhol, ahol szükségünk van rá. Ezekbe a monitorokba helyezzük bele a mobilt, mintha egy elemet tennénk egy játékba, és már használjuk is. Az összes adatunk, alkalmazásunk, fényképünk nálunk lesz, nem kell a beállításokkal bajlódni, minden olyan lesz, mintha magunkkal vittük volna a számítógépünket.

Mobil és tablet

Ebbe az elképzelt jövőbe tett nagy lépést az Asus a PadFone 2-vel, amely tulajdonképpen egy tabletté alakítható mobil. A készülék egy csúcskategóriás mobil, amihez egy tabletkeret is jár, ebbe csúsztathatjuk a mobilt, és így teljes értékű tabletet kapunk.

A Padfone 2 mobil elegáns kialakítása miatt mintha jobban simulna a kézbe, mint a hasonló méretű mobilok, de ez valószínűleg csalóka. Az oldalán végigfutó fémkeret miatt úgy tűnik, mintha keskenyedne mobil, talán emiatt tűnik vékonyabbnak és kisebbnek, emiatt érezhetjük kézhez állóbbnak. A mobilon nincsenek felesleges gombok, az előlapra is csak érintőgombokat tettek, a jobb oldalára pedig a hangerőszabályozón és a bekapcsológombon kívül nem is került más.

A készülék 4,7 hüvelykes kijelzőjével a nagyobbak közé tartozik, de manapság amúgy is ez a trend. Kérdés persze, hogy egy olyan mobilnál, amelyhez egy tízhüvelykes tablet is tartozik, miért kell ekkora kijelző, de mostanában a csúcskategóriás mobilok nem mennek 4,5 hüvelyk alá. A mobilt kiemeli a mezőnyből, hogy Gorilla Glass kijelzőjének felbontása 720*1280 pixel, hogy egy Qualcomm négymagos, 1,5 gigahertzes a processzor fut benne, és hogy a legfrissebb 4.1-es Android van rajta. Ereje a mindennapi használatban is megmutatkozik, villámgyorsan birkózik meg a feladatokkal, gyorsan tölti be a weboldalakat, különböző alkalmazásokat, és akkor sem jön zavarba, ha egyszerre több mindent használunk a mobilon, gyorsan váltogatva a különböző alkalmazásokat.

Tökéletes kapcsolódás

A mobilt a tabletkeret erre kialakított résébe kell belecsúsztatni. A keretnek önmagában alig van súlya, de még a mobillal együtt is könnyebb, mint a legtöbb tízhüvelykes tablet. A mobil behelyezése után két másodperc sem telik el, hogy tabletmódba váltson a készülék. Ez főleg akkor látványos, amikor például videót nézünk a mobilon, majd tabletmódra váltva a videó szinte azonnal ott folytatódik, ahol abbahagytuk. Ennek gyakorlati felhasználásáról kisebb vita alakult ki a szerkesztőségben, egyik kolléga parasztvakításnak nevezte, mások azzal érveltek, hogy utazás közben is kihasználnák a funkciót.

Külön menüponttal lehet kiválasztani, melyik alkalmazásokat szeretnénk zökkenőmentesen használni a mobilon és a tableten is. Olyan alkalmazásokat is be lehet állítani, amelyeket csak a tableten szeretnénk használni, főleg játékoknál érdemes ezt kiválasztani. A nagyobb erőforrásigényű programoknál előfordul, hogy a készülék lezárja az alkalmazást a mobil kihúzásakor, egyszerűen azért, mert nem tudja gyorsan kezelni a váltást.

Hosszú élet

A keret nemcsak kijelzőnövelőnek jó – bár a 1280*800 pixeles kijelzőn nagyon szépek a színek – hanem plusz akkumulátor is van benne. Ha tabletként használjuk, a mobil és a keret készenléti ideje összeadódik, a keret 5000 mhA-s akkumulátora még a mobilt is képes feltölteni, egy külön kis widgeten pedig láthatjuk, hogy melyik akkumulátor mennyire van feltöltve.

Nem gondoltam volna, hogy valaha találok olyan okostelefont, amely 24 óránál tovább bírja, de az energiatakarékos módra kapcsolt Padfone 2-t csak két-három naponta kellett tölteni. Pedig folyamatosan be volt kapcsolva a 3G, néha a wifi is, rendszeresen cseteltem, emaileket, Facebookot és Twittert néztem és néhányszor még telefonáltam is.

Túl drága

A Padfone 2-t 32 és 64 gigabájtos tárhellyel lehet megvásárolni, de nem bővíthető a háttértár. Ez visszalépés az első modellhez képest, ott még microSD kártyával lehetett bővíteni a tárhelyet. Ha valakinek kevés a 32 gigabájt, az felhőben tud további gigabájtokat szerezni, de 32 gigabájtra nagyon sok videót, fotót és akár egy-két filmet is tölthetünk.

A mobil 13 megapixeles kamerájával full hd videót tud készíteni, és felvétel közben akár fényképezni is lehet, ha valami annyira megtetszik, hogy fotót is szeretnénk emlékbe. Plusz szolgáltatásként van benne önkioldó, geotagging, sorozatfelvétel, gyorsított vagy lassított felvétel, arcfelismerés is. A gép vakuja átlagos, sötétben nem túl jók a képek.

Összességében nagyon jó mobilról van szó, amihez kapunk egy jó tabletet. A mobil és a tablet csodálatosan dolgozik együtt, zökkenőmentesen válthatunk egyik nézetből a másikba, kihasználhatjuk a mobilok és tabletek minden jó tulajdonságát. Akkumulátora kiemeli a készüléket a mezőnyből, látszik, hogy az Asus nagy gondot fordított erre.

A Padfone 2 ára is ennek megfelelően magas, a 32 gigabájtos mobilt a kerettel együtt 240 ezer forintért, a 64 gigabájtosat 270 ezer forintért lehet majd megvásárolni. Egyelőre nem árulnak 16 gigabájtos változatot, és a termékeket csak együtt lehet megvenni. A tablethez nem készített billentyűzetet az Asus, de mivel az előző Padfone-nak volt egy billentyűzetes dokkolója, elképzelhető, hogy az új modellre is kiadnak majd idővel. Ha ez megtörténik, akkor tényleg lépünk egyet a jövő zsebre vágható számítógépei felé.

Rovatok