Index Vakbarát Hírportál

A tabletek megelőzhetik a notebookokat

2013. január 9., szerda 17:31

Az NPD DisplaySearch előrejelzései szerint idén 240 millió tabletet szállítanak a gyártók és csak 207 millió notebookot. A tabletpiac ezzel most először megelőzheti a laptoppiacot világszinten is. A cég szerint idén 64 százalékkal fog nőni a piac.

A kijelzők gyors fejlődése és a kisebb tabletek népszerűsége miatt jóval többen vesznek tabletet, mint korábban gondolták. Az Apple egyelőre magasan a legtöbb tabletet adja el a világon, egyeduralmát nem is a 9-10 hüvelykes tabletek veszélyeztetik, hanem a kisebbek. A 7-8 hüvelykes tabletekből 108 milliót adnak majd el, ami a piac 45 százalékát jelenti, ezzel jócskán megelőzik a 9,7 hüvelykesek részesedését, amely 17 százalékra csökken 41 millió eladott példánnyal.

Az egyik legnagyobb vásárló Kína lesz, ebben az országban veszik meg az összes tablet 27 százalékát, ami 65 millió darabot jelent. Ennek ellenére összességében továbbra is az Egyesült Államokban lesz a legtöbb használatban lévő táblagép, a világ tabletjeinek 35 százaléka (85 millió darab) itt van. Ebben a két országban egyébként már tavaly több tabletet adtak el, mint notebookot.

A laptopeladások már régóta csökkennek és a csökkenés elérte a fejlődő országokat is, ahol pedig pont arra számítottak, hogy a kisebb penetráció miatt felpörög a piac.

Rovatok