Index Vakbarát Hírportál

300 millió dollárt gyűjtöttek össze Kickstarteren

2013. január 9., szerda 16:11

A Kickstarter legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, a közösségi finanszírozással foglalkozó oldal sikeres projektjeinek száma 53 százalékkal nőtt. A felhasználók 18109 kezdeményezést támogattak, és a 2,24 millió adakozó júzer összesen 319,8 millió dollárt gyűjtött össze az ötletek megvalósítására. Ez percenként 606 dollárt, azaz nagyjából másodpercenként tíz dollárt jelent.

A számokat a Kickstarter tette közzé tavalyi működésről. Az összesítés szerint több mint 570 ezren legalább két projektet támogattak. Több mint ötvenezren nagyon komolyan gondolják a kezdő vállalkozások támogatását, ők több mint tíz projektnek adtak pénzt. A leglelkesebbek több mint száz startupot pénzeltek, ők 452-en vannak.

A Kickstarter az egész világon működik, 2012-ben 172 országból küldtek pénzt a vállalkozásoknak. A legnépszerűbb kezdő vállalkozások valamilyen zenével kapcsolatos szolgáltatásra kaptak pénzt, több mint ötezer ilyen projekt indult. A legtöbb pénzt azonban mégis a készülő videojátékok kaptak, ezek 83 millió dollárt tudtak összekalapozni.

2012-ben 17 olyan vállalkozás volt, amely egymillió dollárnál is több pénzt gyűjtött össze. A Kickstarter vállalkozások között több nagyobb sikereket is elért, a Sundance filmes fesztiválon például a filmek tíz százalékát Kickstarteren támogatják, az egyik filmet, az Incident in New Baghdadot Oscarra is jelölték. A Fubar képregény felkerült a New York Times Best Sellers listájára. A játékok közül pedig egyebek között a Wasteland 2 és Tim Schaefer készülő kalandjátéka érdemel említést.

A Kickstarter egy crowdfunding oldal, ahol a közösség dobja össze a projekt megvalósulásához szükséges pénzt. A néhánydolláros támogatásokból komoly összegek is összejöhetnek. A közösségi üzleti modellről írt korábbi cikkünket itt olvashatja.

Rovatok