Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is elindul a Wikipedia utazós oldala

2013. január 10., csütörtök 18:57

Hamarosan elindul a Wikivoyage, a Wikipedia utazásokkal kapcsolatos oldala – mondta el a Colbert Reportban Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója. Az oldal már létezik ugyan szeptember óta, de folyamatosan fejlesztik, most átalakítják és a Wikipediához hasonlóvá teszik. A hivatalos indulás január 15-én lesz. Hasonló lesz a felépítése és a koncepciója, mint a Wikipediának, tehát nem lesznek rajta hirdetések, reklámok, szponzorált tartalom.

A Wikivoyage oldalt akkor alapították, amikor a Wikitravelt profitorientált cégek vették meg. Az első időben főleg a német Wikitravel szócikkeit vették át, de lassan a saját tartalom is megjelent az oldalon. Tavaly vette át az oldal irányítását a Wikimedia Foundation. Egyelőre csak nagyon kevés nyelven olvasható a tartalom, magyarul például nem. A szócikkek száma angolul jelenleg 26500.

A tervek szerint az oldalon lévő információk az utazókat segítheti például olyan helyzetekben, hogy éjszaka milyen buszjáratok vannak egy adott szórakozóhely közelében. Sok segítséget adhat még az utazás tervezési szakaszában, mert a felhasználók értékelhetik a különböző helyeket. Olyan cikkek vannak rajta, mint például hogyan kell stoppolni Japánban, vagy hogy mennyi borravalót illik adni a különböző országokban.

Offline is lehet majd használni, le lehet tölteni a fájlokat laptopra, e-könyv-olvasóra vagy hasonló eszközökre. Jimmy Wales a hagyományos útikönyvekkel szembeni legnagyobb előnyeként azt jelölte meg, hogy mindig friss információ lesz rajta.

Rovatok