Index Vakbarát Hírportál

A szuperszámítógép megtanult káromkodni

2013. január 11., péntek 14:11

Nagyon egyszerű megvizsgálni, hogy egy számítógép tud-e gondolkodni, csak azt kell megfigyelni, képes-e részt venni egy átlagos beszélgetésben. Az úgynevezett Turing-teszt kimondja, hogy egy gép intelligensnek tekinthető, ha úgy tud részt venni egy mindennapi beszélgetésben, hogy a partnere nem jön rá, hogy egy géppel beszél. Eddig egy számítógép sem volt képes erre.

Eric Brown, az IBM kutatója megpróbálta bebizonyítani, hogy ez lehetséges. Az IBM szuperszámítógépe, a műveltségi vetélkedőkben verhetetlen Watson új feladatot kapott, megtanulta a szlenget. Két évvel ezelőtt kezdődött az egész, amikor Brown megpróbálta megtanítani Watsont az Urban Dictionaryn található szavakra. A népszerű oldalon olyan kifejezések vannak, amelyeket az internetezők folyamatosan használnak.

Watson azonban nem tudott különbséget tenni az udvarias beszéd és a durvaság között, így a számítógép rossz szokásokat vett fel. Az olyan szavak, mint az OMG, LOL, cool nem zavarták a kutatókat, de Watson káromkodni is megtanult. A tesztek alatt még a bullshit szót is használta, amikor a kutatók kérdésére kellett válaszolnia.

Brown csapata végül megelégelte a szlenget és egy szűrőt fejlesztett, amely meggátolja Watsont, hogy használja a szlengszótárban levő szavakat.

Rovatok