Index Vakbarát Hírportál

Múzeumba került a Piratebay első szervere

2013. január 14., hétfő 12:39

Múzeumban állították ki az egyik legismertebb torrentoldal, a Piratebay első szerverét. A 2003-ban alapított Piratebay szeptemberben ünnepli a tizedik születésnapját; manapság milliók használják az oldal által nyújtott szolgáltatást.

A Piratebay első két évében még nem használtak komplex hálózati rendszereket, illetve felhő alapú adattárolást. Az oldal alapítója, Gottfrid Svartholm az első szervert Mexikóban indította el, annak a vállalatnak a számítógépén, ahol akkoriban dolgozott. Néhány hónappal később az oldal Svédországba költöztette, ahol további szerverekkel biztosította a megnövekedett adatforgalmat. Az első szerverek egyikét most állították ki a linköpingi Computer Museumban, ahol állandó helye lesz a gépnek.

A kiállított szervert az eredeti formájában mutatják be a közönségnek, csupán a gépház egyik oldalát cserélték le áttetsző plexire; ezen egy tizennégy soros, svéd nyelvű felirat áll, ami a Piratebay történetét, megítélését és kulturális hatásait ismerteti.

A Computer Museum kurátora, Thomas Clifford a Torrentfreaknek elmondta, hogy a szervert egy olyan személy segítségével szerezték meg, aki közeli kapcsolatban volt a Piratebay alapítóival. Clifford elmondta: amint megtudták, hogy lehetőség nyílna a szerver megszerzésére, azonnal a fájcserélésről szóló kiállítás részévé akarták tenni, mivel ez egyike azoknak a fontos leleteknek, amik a fájlmegosztás történetét mutatják be. Mivel az állandó kiállítás a svéd számítástechnika történetét mutatja be, természetes volt, hogy a Piratebay is része legyen annak, függetlenül attól, hogy egyesek mit gondolnak a fájlcserélés intézményéről.

Rovatok