Index Vakbarát Hírportál

Tévék és terabájtok a táblagépekben

2013. január 14., hétfő 15:28

Idén több táblagépet adnak el, mint amennyi laptopot, de mit vegyen az, aki nem Apple iPadet akar? A múlt heti CES-en megjelent néhány nagyon eredeti ötlet, mint például a Windows 8-at és Androidot is futtató szupergép, az asztalra kiteríthető digitális társasjáték, valamint az olcsóbb végleten a harmincezer forintos tablet, ami olyan erős, mint a Google Nexus 7.

Apple iPaden is futtathatók hagyományos társasjátékok, de a kis méretű kijelző erre nem a legalkalmasabb. Szerencsére nyár elején megjelenik a Lenovo Horizon táblagép, aminek 27 hüvelykes kijelzője végigfektethető az asztalon. A Windows 8-as géphez bábukat is adnak, és fut rajta a Monopoly. Az ára kissé magas, négyszázezer forintból legalább ötven hagyományos társast vehetünk, amikkel hosszú évekig el tudunk szórakozni.

A százdolláros laptopot kitaláló One Laptop Per Child program is új lendületet vett egy új hardver megjelenésével. Az oktatási eszközökkel felszerelt Vivitar táblagépet a korábbi laptopokkal szemben nem a fejlődő országok piacára szánják, hanem elsősorban az Egyesült Államokba. Kizárólag a Walmart áruházláncban lesz kapható, nagyjából 100 dollárért.

Érdemes odafigyelni a Polariodra is, mert a fényképezőiről ismert társaság 130 dollárért, azaz körülbelül 30 ezer forintért akarja piacra dobni az M7 nevű héthüvelykes táblagépét. Ennek 1280*800 pixeles IPS kijelzője, két megapixeles kamerája, micro SD bővítőhelye lesz, és az Android 4.1 fut rajta. Több mint tízezer forinttal olcsóbb az Asus által gyártott Nexus 7-nél, miközben nagyon hasonló a tudása.

A mobiltévé kudarca után nem gondoltuk, hogy valaha még szó lesz a mobil eszközön történő tévézésről. De a mobiltévé bevezetésének talán csak az időzítése volt rossz: nem voltak még megfelelő méretű eszközök. A nagyobb kijelzővel és erősebb akkuval felszerelt tableteken még sikeres lehet a tévézés. Ennek a reményében készítette el az RCA a két tévétuneres táblagépét, amin Android operciós rendszer fut, és van benne gps, fényképező és 8 gigabájt tárhely.

Az Asus a bizonytalan vásárlókra hajt, akik nem tudják eldönteni, hogy bevállalják-e az Androidot, vagy maradjanak a jól bevált Windowsnál. Az All-in-One P1081 nevű gép tulajdonképpen nem is tablet, hanem egy hibrid számítógép, aminek két processzora és két teljes operációs rendszere van. A levehető kijelző androidos tabletként is funkcionál, és egy viszonylag erős Tegra 3 processzor hajtja meg. De akinek ez nem elég, az dokkolt állapotban átválthat az Intel Core i5-ös vagy i7-es processzorral meghajtott, 1 terabájtos tárhelyet használó Windows 8-ra. Nagyjából háromszázezer forintba kerül, de ezért két teljes gépet kapunk.

Márciusban kerül a boltokba a Panasonic ellenálló Toughbook FZ-G1 táblagépe, ami simán kibír másfél méter zuhanást. A Windows 8-at futtató gép 1920*1080 pixeles érintőkijelzője tollal is kezelhető. A gépnek kivehető az akkuja, és 256 gigabájtos ssd-re menti az adatokat. Nemcsak a burkolata, az ára is brutális: több mint hatszázezer forintot kérnek érte. A japán cég egy másik tablet prototípusát is bemutatta a CES-en. A 20 hüvelykes gép 3820*2560 pixelt tud megjeleníteni. A 4K felbontású kijelző mögött egy Intel Core i5 processzor és Nvidia Geforce videokártya számolgatja a biteket.

Rovatok