Index Vakbarát Hírportál

Villog a jég, tökrészeg vagy!

2013. január 14., hétfő 17:05

Novemberben az MIT egyik hallgatója, Dhairya Dand teljesen kiütötte magát egy partin, és kórházban kötött ki. Ez sokaknak egyértelmű figyelmeztetés lenne, hogy hagyjon fel az ivással, de a mérnökként és korábban oktatójátékok tervezőjeként dolgozó Dandnek jobb ötlete támadt. Három hét alatt elkészítette a Cheers (Egészségedre!) fantázianévre hallgató, világító jégkockákat, amik tudatják a fogyasztóval, hogy mikor jött el az utolsó ital ideje.

Az ehető zselébe ágyazott áramkör egy gyorsulásmérővel érzékeli, hogy a fogyasztó hány kortyot ivott összesen, és az ital mozgásából, valamint az ivás időtartamából megállapítja, hogy mennyire lehet részeg. A három műjégkocka különböző színű ledeket használ: a zöld azt jelzi, hogy még ihatunk, a narancssárga a közepesen spicces állapotot mutatja, a vörös pedig figyelmeztet, hogy hagyjuk abba az ivást, ha meg akarjuk úszni a részegséget. További extra, hogy a jégkockák világítása az éppen szóló zene ritmusára pulzál, ami zenés szórakozóhelyeken látványos mellékhatást eredményez.

Mivel részegen az ember hajlamos figyelmen kívül hagyni az ivás befejezésére vonatkozó figyelmeztetést, Dand úgy alakította ki a rendszert, hogy a jégkockák beépített adókészüléke küldjön szövege üzenetet egy közeli barátnak, amiben tudatja vele, hogy valaki éppen holtrészegre issza magát, és segítségre szorul. A vészhelyzetben hívható ismerősök és barátok listáját egy külön alkalmazással állíthatjuk össze.

Bár Dand korábban nem tervezte, hogy szélesebb körben reklámozza a termékét, a pozitív visszajelzések láttán fontolóra vette, hogy kampányt indít a Kickstarteren, és megindítja a jégkockák tömeggyártását.

Rovatok