Index Vakbarát Hírportál

A Windows 8 nem támasztotta fel a pécét

2013. január 15., kedd 09:34

A HP maradt a döglődő pécépiac királya 2012-ben, de vészesen feljött a második helyen álló kínai Lenovo – ez a tanulsága a Gartner és az IDC piackutató cégek év végi összesítéseinek. A HP tavaly 56,5 millió számítógépet adott el, ezzel a piac 16 százalékát uralja, míg a Lenovo 52 milliós eladással és 14,8 százalékos piaci részesedéssel áll. A HP-nál ez 7 százalékos csökkenést jelent 2011 után, a Lenovónál 14 százalékos növekedést, vagyis ha folytatódik a trend, idén jöhet a trónfosztás.

A tabletek által alaposan megtépázott pécépiac a karácsonyi szezonban és a Windows 8 megjelenésével járó keresletélénkülésben bízott nagyon 20í2-ben, de ez nem jött el, az új operációs rendszer megjelenésével együtt is 5 százalékkal alacsonyabb volt a pécék utolsó negyedéves forgalma, mint egy évvel korábban. A HP az új vezérigazgató, Meg Whitman alatt kilábalni látszik a válságból az utóbbi hónapokban, a tavaly 44 százalékot zuhant részvényárfolyam idén eddig 19 százalékot nyert vissza, és a karácsonyi szezonban a világon minden negyedik eladott számítógép HP volt, vagyis a cég vőven az éves átlag piaci részesedése felett teljesített.

Elemzők még bíznak a Windows 8 piacot felrázó hatásában, azt mondják, ennek elmaradása eddig a hardvergyártók hibája, mert nem tudtak olyan pécéket gyártani, amelyek kihasználják az érintőképernyős irányítást, de a hagyományos kezelőfelület kényelmét is megtartják.

Rovatok