Index Vakbarát Hírportál

Játékot csinál a szobából az új Xbox?

2013. január 15., kedd 09:40

A kiterjesztett valóságra (augmented reality) épülő látványos technológiát mutatott be a Microsoft a Samsung egyik sajtókonferenciáján, ami szakértők szerint akár a következő generációs Xbox játékkonzol képességeinek első megvillantása is lehet. Az Illumiroom nevű technológiát egy Kinecttel, valamint egy projektorral felszerelt Xbox 360-nal mutatták be. A demóban a játékos élőszóban utastja a konzolt, hogy „go big”, vagyis nőjön nagyra, mire az néhány másodpercet eltölt a szoba beszkennelésével, majd a képernyő részévé teszi az egész helyiséget.

A projektor a tévéképernyő körül a falra, illetve az ott elhelyezkedő bútorokra vetít képet, ami az éppen futó játékhoz kapcsolódik, a háttér lelóg a képernyőről, a robbanások effektjei a falon folytatódnak, sőt az egyik lövöldözős játéknál maga a kép mászott ki a falra, az egész szobát az akció helyszínévé változtatva.

A Microsoft az évi tízmilliárd dolláros kutatás-fejlesztési költségének jelentős részét költi a kiterjesztett valóság felhasználásával való kísérletezgetésre, több ilyen kísérleti projektjük került már nyilvánosságra a Holocektől a Kinect Fusionön át a Beamatronig. Az Illumiroom videója azonban merőben más, mint az eddigi projektbemutatók, a megvalósítás technikai részletei helyett inkább a végeredményre és az érdeklődés felkeltésére koncentrál, olyam, mint egy klasszikus reklámfilm. A projektoros ötlet egyébként gyanúsan hasonlít a következő generációs Kinect fejlesztéséről kiszivárgott egyik dokumentumban szereplő Livewall megoldásra, arról azt írták, a cél a játékkörnyezet kivetítése közel 360 fokban a felhasználó körül.

Érdekes kérdés, hogy a Microsoft miért egy Samsung-sajtótájékoztatót választott az Illumiroom premierjére, minden különösebb körítés vagy magyarázat nélkül. Elemzők szerint reális elképzelés, hogy a technológiát a Samsunggal együtt fejlessze a cég, és a következő Xbox mellett a Samsung okostévéibe is bekerüljön. A dél-koreai cég egyébként is a kézben elférő, és még kisebb Pico projektorok egyik vezető gyártója, legutóbb a Galaxy Beam okostelefonba építettek ilyet. ha a Microsoft valóban a márciusi Game Developers Conference játékfejlesztői seregszemlén akarja bejelenteni az új Xboxot, majd a júniusi E3 show-n megmutatni élőben is, a mostani előzetes a gép egyik újdonságáról jó alkalom lehetett a közönség reakcióinak tesztelésére.

A pletykák szerint egyébként a nagy konkurens Sony is a kiterjesztett valósággal kísérletezik a következő Playstation játékkonzol fejlesztése közben.

Rovatok