Index Vakbarát Hírportál

Magánkézbe kerülhet a Dell

2013. január 15., kedd 13:16

Hétfőn ideiglenesen le kellett állítani a Dell részvényeivel való kereskedést, miután kiderült, hogy a társaság fontolóra vette a tőzsdéről való kivonulást. A Bloomberg hírügynökség szerint a cég számos nagy bankot megkeresett, hogy finanszíroznának-e egy lehetséges vásárlást.

Friss számítások alapján a windowsos pc-ket gyártó Dell körülbelül 20 milliárd dollárt ér; tavaly harmadával csökkent a vállalat értéke. Az elmúlt években a gazdaság lassulása miatt a Dell nehezen boldogult, a legutóbbi negyedévben 13,7 milliárd dolláros forgalommal csupán 475 millió dollár nyeresége volt. A cégnek körülbelül 10-11 milliárd dollár készpénztartaléka van, de a számítások nem veszik figyelembe a fennálló tartozásokat. A gyártócég egyik legnagyobb részvényese az alapító Michael Dell, akinek 15,7 százalékos részesedése van.

Mivel a számítógépek piaca folyamatosan szűkül, a Dellnek egyre nehezebb lesz talpon maradnia. A vállalat megpróbált betörni az okostelefonok ígéretes piacára, de hamar feladta a küzdelmet, és megmaradt az egyre kevésbé népszerű laptopok és asztali pc-k gyártásánál.

Rovatok