Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első hajlékony akkumulátor

2013. január 16., szerda 11:21

Egy dél-koreai vállalat rájött, hogy lehet rugalmas, változtatható formájú lítium-ion akkumulátort készíteni, ami komoly előrelépés lehet a hajlékony telefonok gyártásában. A fejlesztésen dolgozó kutatócsoport – amit Li Sangjong, a dél-koreai Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal professzora vezetett – az alakváltó és folyékony polimer elektrolitokkal folytatott kísérletek során fedezte fel, hogy az általuk fejlesztett technológia hajlékony akkumulátorok fejlesztésére is használható.

Az új találmányok általában új kompromisszumokat is hoznak, de a dél-koreai hajlékony akkumulátor nemcsak sokkal rugalmasabb, de biztonságosabb is, mint a hagyományos akkumulátorok. A Korean Joongang Daily idézte a kutatók tanulmányát: a szerzők ebben azt állítják, hogy a jelenleg használt, szögletes akkumulátorokban a folyékony elektrolitokat elválasztó film hő hatására megolvadhat, így a pozitív és negatív összetevők keveredhetnek egymással, ami robbanáshoz is vezethet. Az új, rugalmas akkumulátorok ezzel szemben szilárd anyagokat tartalmaznak, így nagyobb a stabilitásuk, mint a most használt akkumulátoroknak.

Az új akkumulátorok úgy készülnek, hogy az elektródákhoz használt polimer elektrolitokat harminc másodpercig ultraviola sugárzásnak teszik ki; ez a gyártástechnika gyorsabb, mint amit a hagyományos telepeknél használnak. A rendszeresítésükre valószínűleg még évekig várni kell, de a technológia létezésének bejelentése, a Samsung ambiciózus, hajlékony telefon gyártására irányuló tervei, valamint a hajlékony OLED kijelzők megjelenése alapján sejthető, hogy a jövőben tömegesen elterjednek a hajlékony digitális eszközök.

Rovatok