Index Vakbarát Hírportál

Kínaiakat dolgoztatott a lusta programozó

2013. január 16., szerda 17:30

Sokan tartanak attól, hogy állás nélkül maradnak, mert a munkájukat hamarosan távol-keleti alkalmazottak végzik el. Egy amerikai férfi azonban nagyszerű lehetőséget látott ebben: napi feladatait kínai alvállalkozókkal végeztette el, ő pedig egész nap macskás videókat nézett.

Távmunka átértelmezve

Az Egyesült Államok egyik kritikus infrastruktúráját működteti az a cég, ahol lefülelték a lusta programozót, írja a Register című brit lap, természetesen a cég nevének említése nélkül. Az egész azzal kezdődött, hogy a vállalat kiépített egy VPN rendszert, amivel a dolgozók biztonságosan be tudtak jelentkezni a céges hálózatba, és így akár otthonról is elvégezhették a munkájukat. Az adatforgalmi jelentésekben azonban felbukkant egy ismeretlen cím, valaki Kínából lépett be a vállalat szervereire, ráadásul a cég legjobb programozójának az adataival.

Az informatikusok először arra gyanakodtak, hogy biztonsági hiba van valamelyik szoftverben, de elkezdték kielemezni a programozó viselkedését, így sikerült leleplezni. A férfi egyszerűen kipostázta Kínába egy fejlesztőcégnek a hitelesítő tokenjét, így az ott dolgozó fejlesztők a nevében beléphettek a szerverre. A programozó a – dollárban számolva – hat számjegyű fizetésének ötödét adta a kínaiaknak.

Az amerikai férfi délelőtt 9 és 11:30 között a Redditet böngészte, macskás videókat nézett, majd elment ebédelni. Délután 1-kor az Ebay aukcióit nézte végig, 2-kor frissítette a Facebookját. 4:30-kor írt a menedzsmentnek, hogy hol tart a fejlesztésekkel, majd 5-kor hazament. Hónapokon át ő volt a vállalat legjobb fejlesztője, a C, C++, Perl, Java, Ruby, PHP és  Python programozási nyelvek szakértőjének tartották.

A férfi más állásokat is elvállalt, és persze azokat is kihelyezte Kínába. Ezzel a módszerrel több százezer dolláros hasznot szerzett, és még kikapcsolódni is bőven volt ideje. Most persze még több szabadideje van, amióta kirúgták.

Rovatok