Index Vakbarát Hírportál

Nagyágyúkkal készül tőzsdére az Alibaba

2013. január 17., csütörtök 11:14

Még az idén tőzsdére léphet az Alibaba, a legnagyobb kínai online kereskedőcég. Ez lehet a legnagyobb tőzsdére lépés a Facebooké óta, a Bloomberg értesülése szerint 3-4 milliárd dolláros lehet a kibocsátás. Ezt a bonyolult pénzügyi feladatot általában bankokra bízzák a cégek, valószínűleg az Alibaba sem tesz másként. Bár egyelőre még tagadja, de a hírek szerint nagyágyúkat bízott meg a feladattal, a Credit Suisse és a Goldman Sachs venne részt az előkészületekben. Az Alibaba hongkongi tőzsdén jelenne meg.

Az Alibaba a karácsonyi szezonra a világ legnagyobb online webáruháza lett, éves forgalma 157 milliárd dollár, amivel a kínai online kereskedelmi cég egyedül többet keresett, mint az Amazon és az eBay együttesen. Különböző rekordokat is felállított a cég, például hárommilliárd dolláros forgalmat bonyolított le egyetlen nap alatt.

A kereskedőcég több csatornán, a klasszikus kereskedőoldalon, a Tmall.com-on és a Taobao aukciós szájton keresztül tudott ekkora forgalmat generálni. Az Alibaba egyre népszerűbb lett az elmúlt években, ahogy erősödött és gazdagodott a kínai középosztály. Az e-kereskedelem Kínában hatvan százalékkal nőtt az idén, csak az Alibabának már több mint hétszázmillió regisztrált felhasználója van.

Rovatok