Index Vakbarát Hírportál

A videojáték az új cigaretta

2013. január 18., péntek 12:29

Az Obama-kormány a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények hatására elrendelte, hogy vizsgálják ki, van-e összefüggés a videojátékok és az agresszív viselkedés között. Más törvényhozók ezt a kérdést látszólag eldöntöttnek tekintik, és egy lépéssel a kormányzat előtt járnak.

Egy missouri képviselő, Diane Franklin például egyszázalékos adót vetne ki minden videojátékra, ami a Teen (tizenéveseknek), Mature (fiatal felnőtteknek) és Adults Only (csak felnőtteknek) korhatár-besorolás alá esik. Az Associated Pressnek nyilatkozó Franklin szerint a mentális betegségek a lőfegyveres ámokfutásokban mindig szerepet játszottak. Franklin ötlete azzal járna, hogy nem csupán a roppant népszerű Call of Duty vagy a horror- és szexjátékok drágulnának, hanem a Rock Band (zenés ritmusjáték), a Forza Horizon (autóverseny) vagy a Skate (gördeszkás játék) is. Az egyszázalékos adóból befolyt bevételből Franklin szerint kezelni lehetne azokat, akik az erőszakos videojátékok miatt váltak mentálisan sérültté.

A dohányzás öl, a játék nem

Bár a mentális zavar valóban közrejátszhat a fegyveres ámokfutásokban, Franklin tulajdonképpen egyértelműnek tekinti, hogy ezért a zavarért a videojátékok a felelősek. A több videojáték-kiadót tömörítő Entertainment Software Association közleményt adott ki a politikus nyilatkozata kapcsán: ebben leszögezték, hogy a játékok megadóztatása a szólásszabadságról szóló alapjogokat sértene, és nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy a javaslatból valaha törvény lenne.

Franklin javaslata riasztónak tűnik; ennél némileg megfontoltabb Jim Matheson képviselő javaslata, aki megtiltaná az erőszakos játékok kölcsönzését és vásárlását a fiatalkorúaknak. A törvényjavaslatban Matheson azt is szorgalmazta, hogy a játékok borítóján jelezzék, hogy az erőszakos videojátékok agresszív viselkedéshez vezethetnek. Korábban már több képviselő is megfogalmazott hasonló javaslatokat; ők valószínűleg nem tudják, hogy az M (Mature) kategóriás szoftverekhez a fiatalkorúak már most sem juthatnak hozzá, ugyanis a kereskedők és az eladók ezzel a munkahelyüket veszélyeztetnék. A korábbi törvényjavaslatok közül egyet sem sikerült sem állami, sem országos szinten törvényerőre emelni.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a videojáték lesz az új cigaretta: a képviselők szerint figyelmeztetéseket kéne tenni a csomagolásukra, adókötelessé tennék őket, és nem szabadna kiskorúaknak árusítani őket. A különbség csupán az, hogy míg a dohányzás minden évben milliók halálához járul hozzá, és bizonyított egészségkárosító hatása van, a videojátékról ugyanez nem mondható el – arról legfeljebb annyit sikerült bebizonyítani, hogy annyira káros, mint a mogyoró.

Rovatok