Index Vakbarát Hírportál

Az EU elutasította az ACTA-t

2013. január 18., péntek 16:58

Az Európai Bizottság visszavonta az Európai Unió Bíróságához terjesztett kérelmét, amelyben a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) uniós joggal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát kérte. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleményéből kiderül, hogy az ACTA története az unióban ezzel le is zárult, ugyanis az egyezményt az unió en bloc elutasította.

Az Európai Bizottság tavaly februárban fordult az Európai Unió Bíróságához, kérve, hogy a testület foglaljon állást azt illetően, hogy összeegyeztethető-e az ACTA az Európai Unió által biztosított alapjogokkal. Az EB többek között arra volt kíváncsi, hogy a megállapodás nem sérti-e a szólás- és információs szabadságot, valamint az alapvető adatvédelmi előírásokat. A bírósági állásfoglalás szükségességéről annak okán döntött a Bizottság, hogy az ACTA tartalmát illetően sok esetben alaptalan és félrevezető információ látott napvilágot, amelyek az alapjogok súlyos korlátozásáról szóltak.

Az Európai Bizottság azután határozott a bírósághoz intézett kérelem visszavonásáról, hogy az egyezmény lekerült az európai napirendről. Az Európai Parlament ugyanis 2012. július 4-ei szavazásán elutasította az ACTA-t, azaz nem adta meg az ACTA Európai Unió általi megkötéséhez szükséges egyetértését, amelynek értelmében az egyezmény nem léphet hatályba az Európai Unió területén és annak tagállamaiban. A mostani szavazás volt az első alkalom, hogy az EP elutasított egy nemzetközi szerződést a Lisszaboni Szerződésben lefektetett hatáskörét gyakorolva.

Rovatok