Index Vakbarát Hírportál

Hallgassa meg az összes himnuszt egyszerre!

2013. január 18., péntek 16:26

Egy nemzetek himnuszaival foglalkozó szakportál, a nationalanthems.me különleges hangfájlt készített a világ 195 országának himnuszáról, amiben egyszerre szól az összes himnusz. Az eleinte még hallgatható, a végére viszont tökéletes káosszá váló hangszörnyeteg érdekessége, hogy a készítők a himnuszokat a hosszuk szerint időzítették, így a végén egyetlen nagy crescendóvá válik az egyébként légköri zavarra emlékeztető kakofónia.

A mű Uruguay himnuszával indul, hiszen az a leghosszabb, rendszerint négy és hét perc között valahol váltakozik az élő változat. Hét másodperc múlva indul a guatemalai, aztán a dob- és trombitaszólamairól könnyen felismerhető algériai himnusz. Kicsit később nagyjából egyszere indul Mexikó, Törökország, Brazília és Vietnam himnusza, és ehhez képest hamar jön el a maradék dél-amerikai, illetve a hosszabb európai himnuszok ideje.

Két perc körül indul el az európai és ázsiai himnuszok legnagyobb része, fél perccel később jönnek a közép-afrikai országok, és innentől kezdve talán már az eredeti zeneszerzők sem ismernék fel a dallamokat. A káoszban az ENSZ 193 tagországának himnusza kapott helyet, ehhez jött még hozzá Palesztina és Vatikán himnusza is.

Valószínűleg hallgathatóbb eredményt kapnánk, ha tempóban vagy legalább hangerőben egyeztetnénk a a dalokat, de a most kapott himnusz-szörnyszülöttből legalább annyit megjegyezhetünk, mi az, ami szinte a világon mindenhol ugyanolyan: a himnusz végi nagy nekibuzdulás szinte sehonnan sem hiányzik, és így egyben hallgatva kifejezetten katartikus élmény nyújt.

Rovatok