Index Vakbarát Hírportál

Telefonálnak a fák, ha kivágják őket

2013. január 18., péntek 14:31

A brazil esőerdőkben több fát is mobiltelefonnal szerelték föl a természetvédők. A kezdeményezés célja, hogy megóvják a fákat az erdőirtástól. A hatóság emberei olyan telefonokat szereltek a fákra, amik automatikusan felhívnak egy számot, ha szenzoraikkal érzékelik, hogy kidől a fa, amire rögzítették őket.

A készülékek nemcsak az általuk őrzött fa kidöntéséről tájékoztatnak, hanem a hollétét is jelzik a mobilhálózat harminc kilométeres térerőkörében. Az új eszközöknek köszönhetően a brazil környezetvédelmi hatóság, ha kellően gyorsan cselekszik, megakadályozhatja a fa törvénytelen eladását, és akár fel is göngyölíthet egy-egy illegális fakitermelést végző csoportot. Az Amazonas esőerőinek védelmében elhelyezett fatelefonok gyorsabb helyzetmeghatározást tesznek lehetővé, mint a műholdas nyomkövetés.

A készülék egy holland cég, a digitális biztonsági technológiákkal foglalkozó Gemlato újdonsága. A benne lévő akkumulátor egy évre elegendő energiát tárol, maga a készülék pedig ellenáll az esőerdők csapadékának, állandó párájának, illetve a trópusi éghajlatnak.

Rovatok