Index Vakbarát Hírportál

A csődbe menekül az Atari

2013. január 21., hétfő 14:43

Csődeljárást kért maga ellen a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó játékait kiadó, eredetileg amerikai kiadó, az Atari. A cég főleg a sokak által tévesen az első videojátéknak gondolt Pong, illetve a világszerte népszerű Asteroids miatt ismert, de a több millió példányban értékesített játékkonzol, az Atari 2600 mögött is ők álltak. Az Atari az 1970-es években a leggyorsabban gyarapodó cégek egyike volt az Egyesült Államokban, de mára az évtizedek során számos tulajdonost elfogyasztó, állandóan a csődközelben lavírozó, folyamatos szerkezeti átalakításokkal próbálkozó cég végképp megfeneklett.

A csődeljárás elindítását az Atari észak-amerikai divíziója kérte, a kommentárok szerint azért, hogy megszabaduljon a szintén nehéz helyzetbe került francia anyacégtől, az Atari S.A.-tól. Az Atari még 2003-ban került az azóta szintén eltűnt Infogrameshez. A Jim Wilson irányítása alatt álló, negyvenfős amerikai szárny főleg webalapú, illetve okostelefonokra készített játékokkal képzeli el a jövőt.

Elsősorban a régi nagy slágerek, például a Pong, a RollerCoaster Tycoon vagy a Centipede felújításában látják a felszínen maradás zálogát. Ebben az elsősorban a facebookos játékairól ismert Zynga lehet az Atari segítségére. Az Atari pillanatnyilag egy 28 millió dolláros lejárt hiteltartozás miatt ahhoz sem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal, hogy a fejlesztés alatt álló játékait a boltokba küldje.

Bár az amerikai Atari jelenlegi tulajdonosa egy évtized után 2011-ben és 2012-ben is nyereséges volt, ez nem elég ahhoz, hogy hosszú távon biztosítson szilárd alapokat a fejlesztésekhez. Főleg akkor nem, ha tudjuk, hogy a játékeladásokból származó bevételek folyamatosan estek még ebben a két, sikeresnek mondható évben is. Sokak szerint az eredményeket főleg az amerikai szárny működése hozza, így talán nem lehetetlen, hogy a csődeljárást követően valóban ismét szárnyra kap a patinás cég.

Rovatok