Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft megvenné a Dellt

2013. január 22., kedd 19:08

A világ egyik legnagyobb pécégyártójának számító, de az okostelefonok és tabletek forradalma miatt megtépázott piacon mostanában eléggé bukdácsoló Dell január elején lebegtette meg, hogy a tőzsdéről való kivonulást fontolgatja - ami praktikusan azt jelenti, hogy egy olyan befektetőt keres, aki szőröstül-bőröstül felvásárolná, és ezzel magánkézbe venné az egész vállalatot. A hír eléggé megrázta a piacot, a Dell részvényeivel való kereskedést átmenetileg le is kellett állítani (a 10 dollár körül vegetáló részvényárfolyam ezután 13-ig emelkedett, vagyis a tőzsde alapvetően jó ötletnek tartja a tervet).

Most az is kiderült, ki lehet az egyik reményteli befektető: a Microsoft. A CNBC értesülései szerint a cég 1-3 milliárd dollárral szállna be a felvásárlásra készülő csoportba, és magával a cégalapító és névadó Michael Dell-lel tárgyal a részletekről. A másik lehetséges befektető a Silver Lake társaság lehet, ami éppen azt a pénzt forgathatja így meg, amit a Microsofttól kapott a Skype-ért (a Silver Lake hatalmasat kaszált azzal, hogy 2 milliárd dollárért megvette a Skype 70 százalékos tulajdonrészét, majd pár év múlva 6 milliárdért adta ezt el a Microsoftnak).

A Dell a tőzsde szerint 20-22 milliárd dollárt ér, de az esetleges vételár ennél kevesebb lehet, mivel a cég kilátásai nem túl rózsásak, 2005 óta a negyedére esett a cég értéke, és elveszítette a HP és a Lenovo elleni harcot is a világ legnagyobb pécégyártójának címéért. Az okostelefonos piacra való betörési kísérlete is balul sült el, és egyelőre úgy tűnik, marad az asztali gépek és notebookok zsugorodó piacán. Ezzel együtt a Microsoft pár milliárdja önmagában mindenképpen kevés lesz a felvásárláshoz, de ahhoz elég lehet, hogy résztulajdonosként szorosabbra fűzze az együttműködést a Dell-lel, és a hardvergyártásba egyre inkább belemászó cégnek ez komoly hasznára válhat.

Rovatok