Index Vakbarát Hírportál

Történelmi beszédet mentettek el DNS-ben

2013. január 24., csütörtök 10:39

A történelem egyik leghíresebb előadását, Martin Luther King 1963-as beszédét mentették el az örökkévalóságnak brit kutatók. A Nagy Britanniában megtalálható Európai Bioinformatikai Intézet kutatói szintetizált DNS-ben kódolták az információkat. Nick Goldman és munkatársai a huszonhat másodpercnyi hangfelvétel mellett elmentették Shakespeare 154 szonettjét, a laborjukról készült digitális fényképet, valamint James Watson és Francis Crick első olyan tudományos írását, amiben a DNS-s kettős spiráljáról értekeztek.

A kutatócsoport a korábban használt DNS-kódolási technikákat hibajavító megoldásokkal egészítették ki, ami lehetővé teszi, hogy a lementett adatokat 100 százalékos pontossággal tudják kiolvasni.

Nagy figyelem irányul a DNS-ben történő adattárolásra, mert ezzel a módszerrel az információk több ezer évig tárolhatók. A DNS nem is igényel igazán különleges bánásmódot, csak egy jó sötét, hideg és száraz helyet kell keresni neki. Egyetlen gramm DNS-ben elméletileg százmilliárd dvd-nyi információt tudunk elraktározni. A megoldás hasznos lenne az olyan gigantikus tudományos projektek számára, mint a Nagy Hadronütköztető (LHC), amelyben elképesztő mennyiségű adat keletkezik.

Rovatok