Index Vakbarát Hírportál

Mégis baj lehet a Dreamlinerek akkuival

2013. január 25., péntek 08:12

Rövidzárlat és hőtermeléssel járó ellenőrizetlen kémiai reakció léphetett fel egy Boeing 787-es típusú Dreamliner egyik litium-ion akkumulátorában, de egyelőre nem tudni, hogy mi okozta ezeket a jelenségeket – közölte csütörtökön az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal vezetője (NTSB).

Deborah Hersman szerint nem tudni, hogy a rövidzárlat előzte-e meg a hőinstabilitáshoz vezető öngerjesztő kémiai reakciót – amelyet az angol szakirodalomban thermal runaway-nek (termikus megfutásnak) neveznek –, vagy fordítva történt. Azt sem tudni egyelőre, hogy mi okozta e két jelenséget egy Dreamliner akkumulátorában a bostoni repülőtéren – tette hozzá.

A közlekedési hivatal vezetője nem titkolta, hogy az ügyben vizsgálatot folytató szakemberek gyártási hibákat is keresnek, megpróbálják kideríteni, hogy nem kerültek-e az akkumulátorba idegen anyagok. Szólt arról is, hogy a Dreamliner akkumulátoraival történt események példa nélküliek, és a repülésbiztonság szempontjából aggodalomra adnak okot.

„Tanúi voltunk annak, hogy két hét leforgása alatt kétszer mondták fel a szolgálatot a 787-esekben az akkumulátorok, és leállt az egész gépflotta. Ezeknek az eseményeknek a súlyát nem szabad alábecsülni” – mondta Hersman. Szavai szerint a szakhatóságok éjt nappallá téve dolgoznak, de akár hetekig is eltarthat, amíg fényt derítenek arra, hogy mi történt.

Január 7-én Bostonban elektromos tűz ütött ki a JAL japán légitársaság által üzemeltetett Dreamliner egyik akkumulátorában (az NTSB ezt gépet vizsgálja). Kilenc napra rá az ANA japán légitársaság ugyanilyen gépe hajtott végre kényszerleszállást Kelet-Japánban, miután ugyancsak meghibásodott az egyik akkumulátora, és égésre utaló szagot észleltek a pilótafülkében. A 787-eseken az elmúlt hetekben összesen öt váratlan esemény történt, emiatt a gépeket Japánban, az Egyesült Államokban és a világ számos más országában sem engedik repülni a hibák kivizsgálásáig. Az amerikai gyártó a problémák miatt ideiglenesen felfüggesztette a gépek szállítását. A Dreamlinerekre eddig 800 megrendelés érkezett.

Rovatok