Index Vakbarát Hírportál

Nem blokkolják a fiatalokat a Facebookon

2013. január 25., péntek 10:08

Sok gondot okoznak a Facebooknak a fiatal netezők, mert a közösségi portál hiába tiltja a 13 évnél fiatalabbaknak a regisztrációt, ezt nem tudja megakadályozni. Simon Milner, a Facebook angliai vezetője elismerte, hogy nincs olyan mechanizmusuk, amivel blokkolni tudnák a korhatár alattiakat. Egy tudományos kutatásból kiderült, hogy Nagy Britanniában a 9-12 évesek több mint harmadának van saját profiloldala.

Nagyon jól ismerjük a kutatást, amely szerint rengeteg 11 és 12 éves, vagy fiatalabb gyermeknek van Facebook-profilja, és hogy a regisztráció során hazudnak a korukat illetően – mondta Milner, aki szerint sokszor a szülők is aktívan segítenek a gyermeküknek. A Facebook brit vezetője azt is elárulta, hogy a saját gyermekének nem engedte meg a közösségi portál használatát, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nem ítéli el azokat a szülőket sem, akik ellenkezően döntenek.

Milner szerint ez hasonló ahhoz, mint amikor a szülők elviszik a gyermeküket a legújabb Harry Potter film vetítésére, pedig a korhatár-besorolás szerint nem lenne szabad ezt tenniük. A szakember úgy látja, hogy egy ilyen környezetben nehéz bármit is tenni a gyermekek regisztrációja ellen. Az is elvetélt ötlet, hogy mindekinek kötelező legyen bizonyítania az életkorát, mert erre az emberek magánszféráját védő civil szervezetek rögtön ugranának, véli Milner.

Rovatok