Index Vakbarát Hírportál

A Windows töltötte meg a Microsoft bukszáját

2013. január 25., péntek 11:45

A Windows 8 operációs rendszer a karácsonyi szezonban elért forgalmával szépen kibélelte a Microsoft kasszáját, az Office üzletág azonban már kevésbé teljesített jól. A redmondi szoftvercég eredményét megterhelte az új operációs rendszer bevezetésének marketingköltsége is. A Microsoft pénzügyi éve október-decemberi második negyedében 6,4 milliárd dollár nyereséget ért el, 4 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban.

A Windows operációs rendszer eladásainak köszönhetően az értékesítési árbevétel 3 százalékkal, 21,5 milliárd dollárra emelkedett. A Windows üzletág értékesítési árbevétele ezen belül 24 százalékkal nőtt. A Windows 8 tavaly október végén került piacra, a Microsoft ezzel az új operációs rendszerrel akarja meghódítani a táblagépek piacát, és elkészült az okostelefonokra szánt Windows Phone 8 is. A mobil készülékek piacát most az Apple iOS és a Google Android szoftverek uralják.

A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer elégedett a Windows 8 eredményeivel, az oprendszerből a bemutatása óta 60 millió licencet adtak el. A befektetők már kevésbé bizonyultak megelégedettnek, a Microsoft részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban három százalékkal gyengült, mivel az Office szoftver üzletág forgalma tíz százalékkal esett vissza. A piacok az Office új verziójára várnak, ami január végén fog megjelenni.

A Windows 8-cal együtt a Microsoft piacra dobta a saját Surface nevű táblagépét is, de azt nem árulta el, hogy mennyi fogyott belőle, ahogy arról sem esett szó, hogy a 60 millió eladott licencből mennyi volt a kedvezményes árú frissítés, végfelhasználói licenc, illetve vállalatok által használt mennyiségi licenc. A Microsoft abban reménykedik, hogy a február 9-én megjelenő Surface Pro, a táblagép jobban felszerelt verziója nagyobb érdeklődést vált ki a vevőkben.

Még kérdéses, hogy a számítógépet vásárló emberek továbbra is olcsóbb pc-ket akarnak-e venni, vagy – a Microsoft várakozásának megfelelően – hajlandóan több pénzt költeni a hardverre csupán azért, hogy érintőkijelzővel kezelhessék a Windowst. A piaci statisztikák azt mutatják, hogy amíg a pusztán táblagépként használható eszközök iránt folyamatosan nő az érdeklődés, addig a pc-k piaca egyre csak zsugorodik.

Rovatok