no

Index Vakbarát Hírportál

Lézerágyút kapnak az amerikai vadászgépek

2013. január 26., szombat 11:18

Az amerikai légierő és haditengerészet lézerfegyverrel szereli fel a vadászgépeit 2014-től, jelentette be a Pentagon kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA. A HELLADS (High Energy Laser Area Defense System) projekt célja, hogy nagy energiájú, 150 kilowattos lézernyalábok előállítására képes fegyvert hozzon létre úgy, hogy annak a mérete és tömege is lehetővé teszi, hogy egy vadászrepülőre telepítsék, és ne rontsa annak manőverezőképességét. A mérnököknek még 2011-ben sikerült áttörést elérni a miniatürizálás terén, és mostanra a lézerük tízszer kisebb, mint a hasonló teljesítményű laboratóriumi berendezések.

A három köbméternyi helyet elfoglaló, 750 kilós berendezéseket már jövőre elkezdik a vadászgépekbe beépíteni. A lézer célja a gépek védelmi képességeinek erősítése, a lézer a bejövő rakétákat képes megsemmisíteni becsapódás előtt. Az éles tesztek várhatóan még az idén elkezdődnek. A fegyver egyetlen gyenge pontja, hogy egyelőre csak előrefelé tüzelve képes megfelelő pontosságot elérni.

A DARPA éppen ezért egy másik lézeres fejlesztést is szponzorál, a Lockheed Martin hadiipari óriáscég egy hasonló önvédelmi lézert fejleszt, itt azonban kicsit más a kutatás fókusza. Az Aero-Adaptive/Aero-Optic Beam Control projektben azt próbálják elérni, hogy a nagy sebességgel haladó vadászgépen a célzórendszer nagy pontosságot tudjon elérni oldalirányban is, ahol a turbulencia erősen zavarja a jelenlegi lézereket.

Rovatok