Index Vakbarát Hírportál

Kína engedélyezheti a játékkonzolokat

2013. január 28., hétfő 20:14

A kínai kormány azt fontolgatja, hogy feloldja a játékkonzolok több mint egy évtizede tartó kereskedelmi tilalmát az országban. A China Daily című napilapban megjelent, a kínai kulturális minisztériumból kiszivárgott hír hatására a nagy japán konzolgyártók részvényárfolyama jelentős emelkedésbe kezdett, a Sony 8, a Nintendo papírjai 3,5 százalékot nyertek a tőzsdén a potenciálisan megnyíló hatalmas piac hírére. A tiltás feloldására utal az is, hogy tavaly novemberben a Sony Playstation 3 konzolja meglepő módon pozitív elbírálást kapott a biztonsági és minőségi követelményeket ellenőrző kínai testülettől - éppen hat évvel a megjelenése után.

A játékkonzolokat 2000-ben tiltották be Kínában, arra hivatkozva, hogy a videojáték károsan befolyásolja a gyerekek lelki és mentális fejlődését. A kínai sajtóban kiszivárgott hírek szerint a 13 évvel ezelőtti betiltás egyik fő szorgalmazója, a kulturális minisztérium áll ki most az engedélyezés mellett. Név nélküli minisztériumi kormányzati szerint a minisztérium játékkiadókkal és konzolgyártókkal tárgyal, illetve felméréseket készíttet a játékok káros hatásairól. A 2000-es betiltás azonban hét minisztérium közös akciója volt, így a feloldásához is szükséges lenne most mind a hét szervezet egyetértésére.

Bár a játékkonzolok tilalma 13 éve él, maga a videojáték meghódította Kínát, csak más utakon. A mobilos játékok, illetve a pécés online játékok népszerűsége határtalan, és egyre negyobb a bennük rejlő üzlet is. Sőt, több cég sikerrel játszotta ki a konzoltilalmat is, a Lenovo például tavaly a Microsoft Xboxára és Kinectjére megszólalásig hasonlító, mozdulatokkal irányítható gépet dobott piacra Eedoo néven, csak éppen nem játékkonzol, hanem szórakoztató és testgyakorló készülék.

Rovatok