Index Vakbarát Hírportál

Két kép miatt perelné az Indexet az internetes szenny úttörője

2013. január 29., kedd 13:49

Ma a mém az internetes humor egyik alapja, folyamatosan ömlik ez a fajta tartalom, hol cicák, hol Orbán Viktor csepeg vicces formába öntve. Egész sereg oldal van a weben, ami abból él, hogy az emberek falják a két másodperc alatt feldolgozható, időnként vicces, időnként mély tartalmat hordozó műremekeket, aztán mennek vissza dolgozni.

Ha valakit érdekel, hogy miből is fejlődött ki ez az egész, egészen messzire kell visszanyúlnia. Itt van például ez az Index-cikk 2000-ből, ami alapján az, ami most van, valójában egy emberhez, egy bizonyos Jay Stile-hoz vezethető vissza, aki Stile Project nevű oldalán afféle őskori 9gagként – vagy inkább 4chanként – összegyűjtött és publikált mindent, ami csak szembejött vele az információs szupersztrádán. Azok szerint, akik már akkor is hivatásszerűen interneteztek, Stile (igazi nevén Jonathan B. vagy Philip W.) tekinthető mindennek, amit ma a netes humorral, főleg annak felháborító, visszataszító és undorító válfajával egynek gondolunk. 2000 környékén az online szólásszabadság hőse volt ő, az internet úttörője, aki már akkor nyakig merült a mocsokba, amikor az emberek többsége nem tudta megkülönböztetni a faxmodemet a robotgéptől.

Joggal lepődött hát meg az Index szerkesztősége, amikor az olvasói leveleknek fenntartott címek egyikére „stile” aláírással egy olyan, „copyright violation notice” tárgyú levél érkezett, aminek küldője arra kéri az üzemeltetőket, hogy távolítsák el az előbb említett, amúgy kordokumentációs szempontból is jelentős értékkel bíró cikkből az ott közölt képeket. Stile az elmúlt 13 évben valószínűleg azzal volt elfoglalva, hogy leépítse a túlbuzgó úttörést és reformáló szándékot, és most azt kéri, hogy a róla szóló cikkből – ami azért született, mert ő mindenféle jogi következményekre fittyet hányva mindent kitett a netre, amit csak tudott – vegyük ki az őt ábrázoló képeket, mert különben jogi útra tereli az ügyet.

hello. i own the copyright to this image located on this page:


please remove my images from your website. i took this picture [self-portrait] and never gave you permission to use it.

i haven't run that website in years and never gave you permission to use my photo that i took of myself.
if you do not remove the images, i will be forced to take legal action.
thank you.

Persze lehet ezt úgy is nézni, hogy valaki szeretné, ha egy internetes oldalról törölnének két, őt ábrázoló fotót, aminek felhasználására valóban nem adott engedélyt soha. Mintha nem tudná, hogy az az internet veszélyes üzem. Akiről felkerül egy kép a netre, annak a legrosszabbra kell felkészülnie, akár arra, hogy a képet hamarosan úgy látja viszont, hogy hatalmas bránerek lógnak a füléből is. Stile-lal ilyesmi nem történt, egyszerűen csak zavarja, hogy van róla két, a mai átlagfelbontás mellett elhanyagolható méretű kép az internet egyik legeldugottabb sarkában. Mondjuk az egyiken pont az látszik, amikor eljátszotta, hogy felakasztotta magát.

A levél, jstile megtérése és nyavalygása előtt a szerkesztőség értetlenül áll. Akad olyan, akinek ez a fickó fiatalkori idolja volt, az ilyen míves angolsággal küldi el Stile-t a bánatba. Mi, többiek csak azt nem értjük, hogy aki valaha azzal sokkolta a netet, hogy eljátszotta a saját felakasztását, miért picsog két, 13 évvel ezelőtt leadott, 200*150 pixeles kép miatt.

A Stile Project legendásan felháborító macskafőzős videója, és úgy általában az egész sokkolásközpontú gyűjtemény helyén egyébként ma egy teljesen hétköznapi pornógyűjtemény van (2010 körül ugyanis B. pénzzé tette az egészet).

Rovatok