Index Vakbarát Hírportál

Rekordprofit a Lenovónál

2013. január 30., szerda 17:05

A kínai Lenovo Group Ltd. nettó nyeresége 33,5 százalékkal 204,9 millió dollárra emelkedett üzleti évének harmadik negyedében az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel a világ egyik vezető személyiszámítógép-gyártója negyedéves profitrekordot ért el. Piaci elemzők csak 178 millió dolláros nyereséget vártak.

A Lenovo szerdai bejelentése szerint a cég árbevétele az üzleti év október-decemberi harmadik negyedében éves összevetésben 12 százalékkal, 9,4 milliárd dollárra emelkedett. Az IDC technológiai kutatóintézet szerint a Lenovo a világ második legnagyobb PC-gyártója, szorosan a Hewlett Packard nyomában, a Gartner intézet szerint viszont már a múlt év harmadik negyedében átvette a vezetést.

A vállalat árbevételének túlnyomó része a személyi számítógépek értékesítéséből ered, de mintegy 10 százaléka már a mobiltelefon üzletágból, elsősorban az okostelefonok értékesítéséből származik. A Lenovo annak ellenére növelni tudta személyiszámítógép-eladásait, hogy az IDC felmérése szerint a világ PC-piaca a múlt év utolsó negyedében 6,4 százalékkal szűkült az előző év hasonló időszakához képest. A cég a Lenovo Magyarország Kft. révén van jelen Magyarországon.

Rovatok