Index Vakbarát Hírportál

Egyetemre megy a szuperszámítógép

2013. január 31., csütörtök 08:32

Watson, a szuperszámítógép, ami azzal vált világhírűvé, hogy a Jeopardy tévés műveltségi vetélkedőben legyőzte a játék emberi bajnokait, most egyetemre megy. Az IBM számítógépe a New York-i Rensselaer Polytechnic Institute egyetemen fog angolt és matematikát hallgatni, és azt tanulni, hogyan szimulálhatná élethűbben az emberi gondolkodást.

Amikor 2011-ben a népszerű amerikai műveltségi vetélkedőben a gép legyőzte az embert, Watson memóriáját enciklopédiákkal, szótárakkal, könyvekkel, hírarchívumokkal töltötték fel. A legkomolyabb kihívás a programozók előtt az nem is az volt, hogy a válaszokat beleerőltessék Watson háttértárába, vagy hogy azokat minél gyorsabban elő tudják hozni onnan, hanem az hogy volt, hogy a számítógép értelmezni tudja a gyakran szójátékokra, nyelvi finomságokra épülő kérdéseket.

Az óriási reklámot jelentő tévés szereplés óta Watson orvosi diagnosztikai feladatokban segít, miközben folyamatosan fejlesztik a mesterséges intelligenciáját. Az IBM kutatócsoportja úgy gondolja, most elért a gép arra a szintre, hogy képes követni az egyetemi oktatás szintjén a folyó szöveget. A fejlődésének további állomása az lehet, amikor olyan szavakat is értelmezni tud majd, amivel először találkozik (például a szövegkörnyezet elemzése alapján), illetve amikor képeket, videókat tud majd emberi módon feldolgozni és értelmezni amit lát.

Az eredeti Watson az IBM kutatóközpontjában marad, az egyetemre egy másik verzió kerül, aminek a memóriáját 15 terabájtra növelték, és megoldották, hogy egyszerre 20 felhasználó tudjon hozzáférni a rendszeréhez.

Rovatok