Index Vakbarát Hírportál

Irán új vadászgépet mutatott be

2013. február 2., szombat 13:25

Új, iráni fejlesztésű vadászgépet mutatott be szombaton a nyilvánosságnak Mahmúd Ahmadinezsád államfő, azt állítva, hogy ez a harci gép az egyik legkorszerűbb a világon. Ahmadinezsád az állami televízióban is sugárzott teheráni bemutatón azt hangoztatta: a Káher–313 (Hódító–313) típusú gép kifejlesztése azt mutatja, hogy Irán a katonai technológiák terén egyre inkább képes önmagára támaszkodni. Az új gép szerinte nem jelent fenyegetést senki számára, kifejezetten védelmi céllal fejlesztették ki. Már több ezer óra próbarepülésen van túl, és a pilóták elégedettek voltak a tulajdonságaival – tette hozzá.

Ahmad Vahidi védelmi miniszter közölte, hogy a Hódító–313 teljesen hazai gyártmány, iráni mérnökök fejlesztették ki. A miniszter szerint a gép kivételes tulajdonságokkal rendelkezik, képes alacsony magasságokban repülni, rövid kifutópályáról felszállni, észrevétlenül berepülve az ellenség légterébe légicsapásokat végrehajtani.

Nyugati katonai szakértők szerint Irán légiereje valószínűleg csupán néhány tucat elöregedett orosz vagy – még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett – amerikai harci gépből áll.

A fegyverembargó miatt régóta nehézségekbe ütközik a szükséges alkatrészek beszerzése, ezért Irán még a nyolcvanas években saját katonai fejlesztésekbe kezdett, és azóta hadrendbe állította saját harckocsiját, valamint páncélozott csapatszállító járműveket, rakétákat, torpedókat és drónokat is gyártott.

A perzsa állam 2007-ben kezdte az első, saját gyártmányú vadászgépe, a Villám sorozatgyártását, amelynek a későbbiekben volt egy továbbfejlesztett változata is, a Mennydörgés. Nyugati katonai szakértők szerint ez a gép orosz hajtóművekkel van felszerelve, és lényegében az F-5 típusú amerikai vadászgépnek a másolata, amelyet Teherán még a hetvenes években, az iráni sah uralkodása idején szerzett be az Egyesült Államoktól.

Rovatok