Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtatóval készülne a holdbázis

2013. február 4., hétfő 12:14

Az Európai Űrügynökség a világ egyik legnagyobb építészeti cégét bízta meg, hogy készítse el egy Holdra szánt bázis terveit. A Norman Foster építette például a Németországban az új Reichstag épületét, a hongkongi és pekingi reptereket és a londoni Wembley stadiont. A cég háromdimenziós nyomtatóval készítené el a holdbázist.

Terveikben sci-fi-szerű bunkerek vannak, mert ez védené meg az űrhajósokat az űrben található veszélyektől, például a sugárzástól és az apró meteoritoktól. Az épületek négy űrhajós elhelyezésére szolgálnak, így sok ilyen bunkert kellene megépíteni egy teljes kolóniához.

Laurent Pambaguian, az Európai Űrügynökség vezetője szerint a 3D nyomtatás már sok terepen bizonyított, most azt vizsgálják, hogy hasonló technológiával meg lehetne-e építeni egy teljes bázist a Holdon. A hatalmas nyomtató a helyben talált kőzeteket használná fel. A modulokat elemenként raknák össze.

A módszer még nagyon kezdetleges, de a jövőben akár olcsóbb is lehet így megépíteni a bázist a helyi alapanyagokból és nem a Földről vinni a modulokat óriási költségen. Az űrügynökség és a tervezők már megépítették a bázis egy részét, ehhez szilíciumot, alumíniumot, kalciumot, vasat és magnéziumoxidokat használtak, ez utóbbiak a Holdon található regolitok kémiai összetételéhez hasonlítanak.

Több mint ezer kilogrammnyi anyagot használtak fel az alapok megépítéséhez, vagyis kinyomtatásához. Az apróbb alkatrészeket vákumkamrákban nyomtatják majd, hogy jobban szimulálják a Holdon található körülményeket.

Nem ez az első alkalom, hogy 3D nyomtatással próbálkoznak űrügynökségek. Néhány hónappal ezelőtt a NASA jelentette be, hogy már kísérletezik ezzel a módszerrel. A Washington State Univesity és a NASA mérnökei a Holdon és a Marson lévő kőzetekből készítenének eszközöket és alkatrészeket. Először regolithoz hasonló anyagokkal kísérleteztek, majd marsi kőzethez hasonló anyagokból készítettek tárgyakat.

Rovatok